Pitesti. Cronica unei sinucideri asistate reprezinta o analiza amplu documentata a evenimentelor petrecute la Pitesti, dar si in alte penitenciare de acelasi tip in perioada 1948-1951, cind fenomenul „reeducarii” a atins apogeul. Prima editie a volumului a aparut in 2008, iar cea de-a doua editie imbogatita cu informatii din arhive si interviuri cu fosti detinuti va fi lansata marti, 15 februarie de la ora 18.00, in Aula Magna a Facultatii de Drept a Universitatii din Bucuresti. Lansarea volumului are loc in cadrul unui eveniment mai amplu dedicat "Fenomenului Pitesti" in cadrul caruia va fi lansat site-ul www.fenomenulpitesti.ro si a documentarul Demascarea in regia lui Nicolae Margineanu.

Documentarul Demascarea in regia lui Nicolae Margineanu urmareste toate etapele prin care victimele torturilor erau fortate sa treaca si efectele psihologice pe care acestea le aveau pe baza marturiilor directe a opt dintre supravietuitori.

Site-ul www.fenomenulpitesti.ro este o importanta sursa de informatii on-line despre asa-numitul „experiment” Pitesti si contine fotografii, documente, texte si marturii video in exclusivitate. De asemenea, pe site se gasesc trailerele oficiale ale documentarului.

Cea de-a doua editie a volumului Pitesti. Cronica unei sinucideri asistate prezinta metodele de tortura si actiunile violente din inchisori, rolul administratiei in sprijinirea acestora, portretele principalelor personaje si procesele impotriva agresorilor. Prin expunerea detaliata a faptelor, volumul se doreste a fi un exercitiu de memorie necesar si, pe cit posibil, un act de reparatie pentru victimele de la Pitesti, Suceava, Brasov, Gherla, Tirgsor, Tirgu Ocna si Peninsula.

In cadrul evenimentului va avea loc si o dezbatere pornind de la volumul Pitesti. Cronica unei sinucideri asistate (Polirom, editia a II-a, 2011) de Alin Muresan. La discutiile moderate de Sorin Lavric vor participa, alaturi de autor: Ioan Stanomir, Cristian Filip, Nicolae Margineanu.

Evenimentul este organizat de Editura Polirom, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc, Fundatia Crestina „Parintele Arsenie Boca”, Fundatia „Sfintii inchisorilor”.

Volum aparut sub egida Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc

Alin Muresan (n. 1983, Oradea) a absolvit Facultatea de stiinte Politice, Administrative si ale Comunicarii, sectia Jurnalism, a Universitatii „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca. A mai publicat Experiente carcerale in Romania comunista (coeditor, Polirom, vol. I, 2007, vol. II, 2008, vol. III, 2009), Pitesti. Cronica unei sinucideri asistate (Polirom, 2008, I editie), Casa terorii. Documente privind penitenciarul Pitesti (1947-1977) (Polirom, 2010). In prezent, este expert in cadrul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania.