Gala de Decernare a Premiilor Naţionale de Poezie „Mihai Eminescu”, ediţia a XX-a, desfasurata sambata, 15 ianuarie, l-a desemnat pe Mihai Duţescu castigator al Premiului Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” – Opera Prima pentru volumul de poezie "şi toată bucuria acelor ani trişti", apărut la editura Cartea Românească în 2010.

Din juriu au făcut parte criticii: Mircea Martin (preşedintele juriului), Al. Cistelecan, Mircea A. Diaconu, Daniel Cristea-Enache, Vasile Spiridon şi Andrei Terian.

Volumul "şi toata bucuria acelor ani trişti" a mai obţinut Premiul pentru Poezie la Concursul de Debut al Editurii Cartea Românească, 2009 şi Premiul Naţional de Poezie „Iustin Panţa”, Opera Prima.

„Pentru mine, valoarea acestui premiu e dată de calitatea juriului, după cum şi de lista de tineri scriitori care l-au primit în trecut, printre care si unii pe care îi admir şi care m-au încurajat să scriu şi să debutez. Apoi, ca spectator la toata isteria şi pronosticurile aruncate deja cu cîteva luni înainte, mi-am dat seama că e cel mai important şi rîvnit premiu pentru debut în poezie, la noi. Doar că de cînd mi-a apărut cartea, din păcate, nu cred că am avut timp să mă gîndesc în total mai mult de 5 minute la posibilitatea de a-l lua - am avut enorm de lucru la birou începînd cu a doua jumătate a lui 2010, telefoane şi presiuni şi deadline-uri ucigătoare, dormit cîteva ore pe noapte săptămîni la rînd etc. - deci cu atît mai frumoasă surpriza, în momentul în care am aflat. A fost ca în anii copilăriei, cînd eram sfătuiţi să nu ne gîndim la cadouri şi premii, pentru că altfel nu le vom primi; se pare că asta încă funcţionează.” a declarat Mihai Duţescu.

Mihai Duţescu (n. 09 mai 1979, Alexandria) este arhitect şi predă la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” din Bucureşti. A început să scrie în nov. 2008, a publicat în revistele Stare de Urgenţă, Tomis şi Verso.

Pînă acum laureaţii premiului Opera Prima au fost: Doru Mareş (1998), Dan Bogdan Hanu (1999), T.O. Bobe (2000), Liviu Georgescu (2001), Răzvan Ţupa şi Cristian Pohrib (2002), Dan Sociu şi Teodor Dună (2003), Claudiu Komartin şi Dan Coman (2004), Bogdan Perdivară şi Sebastian Sifft (2005), Andra Rotaru, Diana Geacăr şi Oana Cătălina Ninu (2006), Livia Roşca şi Rita Chirian (2007), Florin Partene (2008), Svetlana Cârstean (2009) şi Stoian G. Bogdan (2010).