Astazi, 16 decembrie, de la ora 10.00, in Aula Academiei Romane, in cadrul festivitatii de decernare a premiilor Academiei Romane pe anul 2008, lui Iulian Costache i s-a inminat premiul „Lucian Blaga” pentru volumul Eminescu. Negocierea unei imagini, aparut la editura Cartea Romaneasca, in colectia „Critica si istorie literara”.

Pentru acest volum, Iulian Costache a mai obtinut Premiul pentru debut al revistei Romania literara pentru anul 2008, Premiul pentru debut al revistei Observator cultural (2008), Premiul „Eminesciana” al Salonului International de Carte de la Chisinau, editia 2008 si Premiul Manuscriptum pentru debut (2008), precum si o nominalizare la Marile Premii Prometheus - Opera Prima, 2008.

„In acest studiu, autorul reuseste o dubla performanta: pe de o parte se achita de cerintele eruditiei eminescologice, cu pretentiile ei de exhaustivitate, rigoare si inscriere intr-o traditie interpretativa; pe de alta parte, construieste un discurs critic proaspat, provocator, inventiv, independent de orice canon autoritar.

Tocmai acest balans intre istoria literara, care sfideaza amatorismul diletant, si eseismul stralucitor, ofensiv cu tabieturile si tabu-urile profesionalismului prafuit, aceasta jonctiune neobisnuita intre meserie si neastimpar creator, intre cunoastere si expresivitate fac din cartea lui Iulian Costache o reusita exemplara.” (Paul Cornea)

„Invatat, fara a deveni pedant, cu o minte fina si fertila, Iulian Costache este reprezentativ, daca nu pentru o categorie intreaga, macar pentru un tip decarturar ajuns la maturitate de care cultura noastra are vitala nevoie.” (Livius Ciocarlie)

„Cartea lui Iulian Costache este o cercetare ampla, ambitioasa si provocatoare, ce tine in egala masura de istoria literara si estetica receptarii. Autorul demonstreaza ca, in analiza mitului Eminescu, trebuie sa avem in vedere si istoria receptarii operei eminesciene. Cartea se citeste cu permanent interes si e plina de idei originale si fertile.” (Alexandru Cǎlinescu)

„Sint multe lucruri noi, de ansamblu si de amanunt, cu privire la opere dintre cele mai batute ale lui Eminescu, ceea ce constituie, in sine, un merit exceptional. Studiul este captivant intelectual, fara poncifele obisnuite (de la o vreme) cind e vorba de Eminescu, o contributie iesita din comun si care merita cu prisosinta a fi citita.” (Nicolae Manolescu)

Iulian Costache s-a nascut la 25 iulie 1961. Este lector universitar in cadrul Facultatii de Litere – Universitatea din Bucuresti. Sustine cursuri de literatura romana moderna si studii europene in cadrul departamentelor de profil ale aceleiasi facultati. In anul 2003, obtine doctoratul cu distinctia Magna cum laude. Teza este coordonata de profesorul universitar Paul Cornea. La nominalizarea profesorului Nicolae Manolescu, i se ofera, in anul 2004, de catre Memorialul Ipotesti – Centrul National de Studii „Mihai Eminescu” si Consiliul Municipal Botosani, o bursa de cercetare post-doctorala. Publica in: Revista de Istorie si Teorie Literara a Institutului „G. Calinescu”, Viata Romaneasca, Contemporanul, Ateneu, Tomis.