Vernisajul expozitiei de picto-colaje Hipersemne a artistei Suzana Fantanariu va avea loc vineri, 17 decembrie, de la ora 18.00, la Institutul Cultural Roman (Aleea Alexandru 38). Cuvantul de deschidere ii va aparține criticului de arta Aurelia Mocanu. Artista va fi prezenta la vernisaj, informeaza biroul de presa al ICR.

„Am inceput acest proiect sub semnul libertatii imaginii si comunicarii. Nu l-as fi putut concepe sub tensiunea unei permanente cenzuri si interpretari limitate. Surprinderea informatiilor, semne si hipersemne fara selectie valorica, prioritati, criterii sociale sau estetice, schimbarea mesajului lor prin reinterpretarea imaginilor a fost facuta prin “releul” foarte dinamic al colajului. Am recladit din amanunte o lume alternativa, melancolica uneori, ambigua sau o lume pietrificata, dura incremenita in imagini. Miza metafizica a acestui proiect este capacitatea de a reconstrui paradoxal o identitate a imaginii prin pierderea identitatii ei (ciclul de lucrari Identitate precara, 2000) asigurand in acelasi timp unitatea si percutanta imaginii. (…)“ declara artista Suzana Fantanariu.

„Gravor de anvergura, evoluand spectaculos spre ansambluri pictografic-obiectuale, Suzana Fantanariu a devenit, cu siguranța, o marca de stil inconfundabila, care inseamna, in plus, pentru colectivitatea artistica romaneasca a ultimelor trei decenii, un adevarat "sistem energetic național". Caci artista a lasat trasee pe harta artistica a țarii intr-un simbolic paralelogram de forțe. (…) Suzana Fantanariu manevreaza arhitectura imaginii și scoarța ei materiala cu o indiscutabila energie epopeica (…) Labirintul de hartie incarcata grafic și apoi colata pe care-l produce artista, strabatandu-l totodata simbolic, indreapta spre reveriile de resuscitare perpetua.“ spunea criticul Aurelia Mocanu, in Ziarul de duminica (25 mai 2007).

Expozitia va fi deschisa in perioada 17 decembrie 2010 – 6 ianuarie 2011.