Dan Tapalaga si-a lansat sambata, la ora 15:00, la Galateca, BCU, volumul "Bulversarea valorilor. Scrieri dintr-un timp buimac", publicat la Editura Humanitas.

Dan Tapalaga a lansat Bulversarea valorilor. Scrieri dintr-un timp buimacFoto: HotNews / DP

Volumul este alcatuit dintr-o selectie de texte publicate pe site-ul HotNews.ro in perioada 2007 - 2010. In premiera in Romania, in volum sunt incluse cele mai interesante comentarii postate de cititori, dialogul specific mediului online fiind recuperat intr-o carte tiparita.

La lansare au vorbit despre carte Ioana Lupea, Andrei Cornea, Gabriel Liiceanu si Dan Tapalaga.

Gabriel Liiceanu:

Pentru mine cel putin, e o lansare cu o stilistica aparte. Nu am mai publicat de ani de zile o carte din jurnalismul curent. Am crezut ca evenimentul mancat de timp nu se preteaza la o carte. Ne-am gandit sa lasam jurnalistica acestui efemer pe care si-l asuma.

Aceasta este o carte care, desi nascuta din febra cotidianului, tinde sa se consacre unei istorii a Romaniei, asa cum se arata ea in ultimii 20 de ani.

Intre mine si Dan Tapalaga este distanta exacta dintre doua generatii, dintre parinti si copii. Aceasta intalnire intre mine si Dan Tapalaga, intre doua generatii, are ceva din principiul vaselor comunicante - ceva din generatia mea se transfera la generatia lui.

In Dan Tapalaga ma vad pe mine din anii '90. Are un radicalism al rostirii, un mod perpendicular de a cadea pe adevar, pe care l-am practicat in anii '90. Cartea lui mi s-a parut, cand am terminat-o de citit, un "Apel catre lichele" al anilor 2010, scris pe un alt ton, al eseului jurnalistic.

Patosul, disperarea, incrancenarea, dorinta disperata de a iesi la un liman se regaseste in cele doua carti, de aceea ma regasesc in aceasta carte.

Gabriel Liiceanu

Gabriel Liiceanu

Foto: HotNews / DP

M-am intalnit cu Dan Tapalaga acum vreo 2 luni si i-am spus ca am obosit. "Cum adica ati obosit? Ei nu obosesc." a spus el. M-am simtit rusinat ca i-am spus ca obosesc. El mi-a spus ca va continua sa spuna ce gandeste pana la sfarsit.

Sunt colectionate in aceasta carte toate chipurile si mastile mizerabile care ne inconjoara astazi. Daca citesti cartea dupa 12:00 noaptea, cum am citit eu, ti se face frica. E un mod de a stravedea catre un tarm care nu se vede. El spune ca, asa cum ceilalti nu obosesc niciodata, nici noi nu trebuie sa obosim.

Ma bucur ca exista o rezerva de onestitate in presa noastra.

Mi-am pus intrebaream citind cartea, pe ce fundal a aparut Dan Tapalaga. Ma uitam la tv si am cazut pe o secventa a lui Sebastian Lazaroiu, care spunea ca, la alegerile din 2009, s-a dat batalia intre presa si democratie si, din fericire, a castiga democratia. In tarile democratice, presa este numita "cainele de paza al democratiei". La noi nu este asa.

Spun asta ca sa arat pe ce idee a aparut cartea lui Dan Tapalaga. Vreau sa spun ca mineriadele s-au mutat din strada in doua locuri: in Parlament si in media, in cateva locuri din media. Acest lucru a facut ca presa sa devina, la un moment dat, dusmanul numarul 1 al democratiei, sa incerce sa manipuleze opinia publica in directia populismului. Traim in continuare in spatiul unei mineriade care se perpetueaza, luand chipuri diferite, din '90 si pana astazi.

Andrei Cornea si Gabriel Liiceanu

Andrei Cornea si Gabriel Liiceanu

Foto: HotNews / DP

E un volum care reuseste sa transmita cifrul unei intregi perioade. Dan Tapalaga reuseste ca, analizand niste evenimente, sa gaseasca cifrul unei perioade. Peste 20-30-50 de ani, cand cineva va dori sa vada cum arata Romania in 2010, cred ca va gasi raspunsul, citind aceasta carte.

Cartea se incheie frumos, facand o comparatie intre discretia care a inconjurat aducerea in tara a urnelor cu ramasitele Monicai Lovinescu si ale lui Virgil Ierunca si funeraliile lui Adrian Paunescu, un stalp al comunismului. Dan Tapalaga spune ca, peste zeci de ani, esentele tari vor razbi.

In carte, textul lui Dan Tapalaga e potentat si de comentariile pe care le starneste pe HotNews, o premiera. Comentariile sunt scrise impecabil, intr-un limbaj inteligent.

Toata cartea e traversata de figurile celor care au bulversat valorile si de institutiile lor - Vantu, Voiculescu si altii. Nu cred ca aceste personaje vor fi incantate sa ramana intre copertiile unei carti.

Pentru noi, faptul ca exista o agentie credibila de stiri - HotNews - in acest spatiu sistematizat al manipularii, este foarte important.

Ioana Lupea

Ioana Lupea

Foto: HotNews / DP

Ioana Lupea:

Are sens - cred ca aceasta sintagma o foloseste Dan Tapalaga cel mai des: are sens. Citind cartea, asta gandesti - are sens.

Dan Tapalaga curata zgura de pe evenimente si le aseaza intr-un mod in care le face sa aiba sens. De fiecare data cand citesc textele lui, la final spun "are sens".

Aud in jurul meu tot timpul ideea ca "trebuie sa faci compromisuri ca sa supravietuiesti". Atunci cand lui Dan Tapalaga i s-au inchis toate usile in presa bucuresteana, a avut curajul sa plece. Si pana la urma s-a intors intr-o redactie bucuresteana, fara sa faca compromisuri.

De cate ori citesc textele lui Dan Tapalaga, vad cum el decojeste lucrurile, arata mecanismul. Daca privim in jurul nostru, vedem ca media e un spectacol gol de continut.

Dan Tapalaga reuseste sa nu jigneasca, folosind cuvinte tari.

Andrei Cornea:

Andrei Cornea

Andrei Cornea

Foto: HotNews / DP

Am venit aici sa vorbesc despre Dan Tapalaga pentru ca el este editorialistul acestui jurnal online, HotNews, pe care il citesc si care si-a castiga in cativa ani un loc mult mai bun si mai credibil decat alte media, pe hartie sau pe ecran.

Cartea lui Dan Tapalaga este o carte despre valori care sunt bulversate, rasturnate.

Din 1990 incoace, dar parca mai mult in ultimii ani, a fost o bulversare si o rasturnare a valorilor.

Sa dau un exemplu - societatea civila si toata lumea care spera in democratie a cerut ani in sir ca judecatorii sa capete inamovibilitate. Ea a fost obtinuta, ca sa observam, dupa scurta vreme, ca judecatorii o folosesc pentru propriile interese si, fiind asa inamovibili, nimeni nu are ce sa le faca.

Una dintre institutiile fundamentale care a ajuns sa fie bulversata si pervertita a fost presa, care, pentru generatia mea si a lui Gabriel Liiceanu reprezenta una dintre putinele oaze de speranta. Cu timpul, pe masura ce a devenit mai influenta, mai bogata, a devenit tot mai mult un instrument de rafuiala politica si de denaturare a realitatii si de imbogatire a unor oameni.

In acest context, iata ca se ridica niste voci, cum e cea a lui Dan Tapalaga, care sa mearga impotriva curentului. El spune "Eu nu accept ca orice mijloc de informare trebuie sa faca jocurile patronului. Eu nu accept acest lucru".

Dan Tapalaga si HotNews au fost adesea asociati cu o sfera politica - centru-dreapta - si cu actuala putere, insa cred ca veti gasi in aceasta carte mai multe articole care critica actuala putere decat care o lauda.

Dan Tapalaga spune lucrurile altfel. E vehement, e grav, are vehementa asta ardeleneasca, dar nu trece la insulte, asa cum spune si Ioana Lupea.

Dan Tapalaga ii pune pe politicieni fata in fata cu principiile lor, le aminteste ca pentru asta au fost alesi.

Sigur, sunt angajamente pe care, ca politician, in anumite perioade nu poti sa le indeplinesti. Insa el le reaminteste principiile fundamentale pentru care au fost alesi.

Dan Tapalaga

Dan Tapalaga

Foto: HotNews / DP

Dan Tapalaga:

Cu toate emotiile pe care le am, indraznesc sa afirm in seara asta niste lucruri.

Vreau sa le multumesc, in primul rand, pentru aparitia acestei carti, fiicei mele si sotiei mele.

Multe dintre ideile din carte sunt schimbate cu sotia mea, sunt gandite din doua capete.

Carol Sebastian, Traian Ungureanu sunt jurnalistii generatiei mele, de la care am invatat cel mai mult, si din pacate nu cred ca se va mai intampla lucrul asta si cu alte generatii de jurnalisti. Ei nu mai sunt implicati acum in munca unei redactii si imi pare rau pentu acest lucru.

Dupa ce citit stenogramele dintre Vintu si angajatii lui, daca auziti ce se intampla in alte trusturi - discutii intre Voiculescu si angajatii lui, intre Patriciu si angajatii lui, o sa va dati seama ca noi ne pierdem timpul la HotNews, gandindu-se la subiecte, la titluri, la virgule.

Va marturisesc ca am fost surprins de ceea ce a spus Gabriel Liiceanu. Va marturisesc ca am trait momente de disperare cand mi-ati spus ca ati obosit si ati decis sa va retrageti din viata publica. Pentru ca ceilalti nu au obosit. Ati fost un reper, ramaneti un reper si sper sa nu mai obositi inca o data.

"Nu, mi-a trecut, gata", a replicat Gabriel Liiceanu, zambind.

Cartea asta nu intamplator se numeste Bulversarea valorilor. E nevoie de repere cand te gandesti, cand scrii, cand incepi sa judeci lucrurile din jurul tau, ca jurnalist.

Din pacate, povestea asta cu bulversarea valorilor se cam vede in jurul nostru. Avem "10 pentru Romania", care nu arata valori, incearca sa impuna niste valori.

Avem un sondaj care arata ca aproape jumatate dintre cei chestionati spun ca comunismul a fost o idee buna, aplicata prost. Un procent mare nu isi amintesc despre lucrurile rele din comunism. Cred ca asta provine tot din bulversarea valorilor.

Vedem ce s-a intamplat la moartea lui Adrian Paunescu - a fost un apogeu al bulversarii valorilor.

HotNews.ro a transmis in format LIVE TEXT lansarea volumului "Bulversarea valorilor. Scrieri dintr-un timp buimac".