Institutul Cultural Român Budapesta decernează în data de 13 decembrie 2010, la Teatrul Uj Szinhaz Premiul de excelenţă culturală al ICR Budapesta artistului plastic Lajos Sváby, laureat al premiilor Munkácsi si Kossuth, precum si al Premiului Naţional de Artă si Prima Primissima. Este primul rector al Institutului de Artă Plastică din Ungaria, iar din 1995 primeste titlul de doctor emerit al universităţii din Kingston.

Operele timpurii explorează limitele monocromiei. Începând cu anii ‘80 iese din structura spaţiului închis, plasându-şi personajele în peisaje. Printre temele sale îşi găsesc un rol predilect sărbătorile, veselia, viaţa trăită la intensitate maximă. Chiar dacă este preocupat de teoria artei şi de scris, Lajos Svaby doreşte să fie mai departe prezent în contemporaneitate iscodind prin intermediul picturii frustrările si fracturile unei lumi in schimbare.

Premiul Media va fi decernat in cadrul aceleiasi ceremonii de la Új Szinház Budapesta din 13 decembrie, jurnalistului Jenő Merza de la Kossuth Radio, cunoscut atat pentru emisiunile sale cat si ca manager de presa la radioul public unde a condus canalulu de actualitati, precum si Departamentul studiouri teritoriale si monoritati.

Premiul acordat anual unei personalităţi marcante a culturii din Ungaria, semn al reverentei ICR Budapesta fata de valorile culturii ungare, este susţinut de: Pavel Şuşară – critic şi istoric de artă, Ion Stendl - pictor si gravor român, profesor universitar la Universitatea Natională de Arte Bucuresti, doctor în Arte Vizuale, Sorina Ianovici - Jecza - director executiv Fundaţia Interart Triade, Geza Szocs – secretar de stat pentru cultură al Republicii Ungare, Ferenc Csak – director general Galeriile Naţionale de Artă, istoric de artă şi Gabor Pogany – istoric de artă. Ceremonia va fi onorata de prezenta vicepresedintelui ICR, Mircea Mihaies.

Invitat la eveniment, Grupul Iza din Maramureş va oferi publicului un spectacol de folclor autentic maramuresean. IZA este un ansamblu cu totul special, care a refuzat deliberat să se conformeze modelului de ansamblu folcloric consacrat în România. Conducătorul grupului este Ioan Pop, „zongoraş” şi vocalist, ţăran din Poienile Izei. Colaboratorii săi - ceteraşul Dumitru Hîrb, dobaşul Ioan Petreuş şi dansatorii şi cântăreţii Anuţa Pop, Voichiţa Nemeş, Ioan Ilieş, Gheorghiţă Tepei - îl sprijină cu toată convingerea. Grupul Iza îşi construieşte spectacolele fără să mutileze, să „înfrumuseţeze” muzica sau să-i răpească spontaneitatea, fără să recurgă la clişeele scenice consacrate, fără să uzeze de stereotipii. Muzicantii promovează muzica “clasică” cu instrumentele maramuresene (zongora este chitara, cetera este vioara, doba este toba), melodiile vechi neştiute sau uitate, precum şi învârtitele noi în măsura în care acestea sunt compatibile cu tradiţia.

Potrivit ICR Budapesta, in foaierul teatrului va avea loc evenimentul „Vinul românesc – O istorie culturală”, prezentat de specialistul oenolog Gheorghe Moisescu şi de jurnalistul Radu Rizea, o incursiune în lumea aromelor vinului românesc, urmată de o degustare din dorinţa de a prezenta trei tendinţe actuale în producerea vinului românesc: produs românesc cu investitori străini, produs românesc cu investitor român şi renaşterea tradiţiei româneşti.