Joi, 9 decembrie începe la Białystok, cel mai mare oraş din estul Poloniei, Festivalul Culturii Române, ultimul din seria de patru Festivaluri organizate anul acesta de ICR-Varşovia. Acest festival desfasurat intre 9 si 13 decembrie incheie sirul de evenimente dedicate culturii române.

FCR Białystok, primul Festival organizat de ICR-Varşovia în acest oraş, este un proiect sincretic, cuprinzând diferite forme artistice şi culturale care se vor derula în mai multe locaţii cunoscute din Białystok. Calendarul Festivalului cuprinde: concertul de deschidere susţinut de Oana Cătălina Chiţu & Bucharest Tango în Sala de festivităţi a Palatului Branicki; ateliere de film susţinute de scenarista şi producătoarea Alexandra Păun la Galeria "Arsenał”; prelegerea despre arta românească contemporană susţinută de curatoarea Liliana Popescu tot la aceeaşi galerie; seria de filme româneşti intitulată "Tinerii maeştri ai cinematografului românesc” proiectată la cinematograful "Helios"; cursuri demonstrative de limba română, susţinute de Józef Palankiewicz, la Centrul Cultural "L. Zamenhof”; spectacolul pentru copii "Apolodor” al Teatrului de Păpuşi "Puck” din Cluj-Napoca pe scena Teatrului de Păpuşi din Białystok.

Partenerul Festivalului Culturii Române la Białystok este Consulatul onorific al României la Białystok.

Anul 2010 ICR Varşovia a derulat unul dintre cele mai ambiţioase şi mai de amploare proiecte culturale destinate publicului polonez, Anul României în Polonia, conceput ca o serie de festivaluri dedicate culturii române, desfăşurate în câteva dintre oraşele cele mai reprezentative pe plan cultural: Varşovia, Cracovia, Poznań şi Białystok.

Festivalurile şi-au propus să apropie publicul polonez de cultura română contemporană în formele sale cele mai variate, de la muzică alternativă la literatură, teatru sau arte vizuale. Astfel, cele trei festivaluri desfăşurate până acum au reuşit să atragă câteva mii de spectatori în fiecare oraş, fiind realizate în parteneriat cu cele mai puternice şi prestigioase instituţii culturale poloneze.

Pe lângă proiectul Anului României în Polonia, în programul ICR-Varşovia s-au aflat 55 de evenimente, astfel încât numărul total de evenimente organizat de ICR-Varşovia pînă acum a fost de 89, cu peste 260 de români invitaţi anul acesta să îşi prezinte proiectele în Polonia, fie individual, fie în cadrul unor evenimente cu participare internaţională.