Expoziţia de fotografie cu titlul De la Est la Vest: un portret al diasporei româneşti de Raul Ştef, artist în rezidenţă în cadrul programului Attic Arts, va fi vernisata pe 9 decembrie, la ICR Londra. Expoziţia cuprinde portrete ale unor personalităţi ale diasporei româneşti, figuri marcante pe agenda culturală londoneză precum prim balerina Alina Cojocaru, actriţa Anamaria Marinca sau muzicianul Alexander Bălănescu.

De la Est la Vest - expozitie de fotografie de Raul StefFoto: ICR

Expoziţia este o selecţie subiectivă a artistului Raul Ştef, care oferă o perspectivă parţială a diversităţii comunităţii româneşti din Londra, cu accent pe componenta artistică şi umanistă. Proiectul va continua în 2011 cu portrete ale altor personalităţi, din varii domenii de activitate precum mediul bancar şi de afaceri, al fundaţiilor caritabile sau academic.

Fotografiile surprind simbolic parcursul acestor personalităţi din România în Marea Britanie, pe drumul către cariera din prezent. Juxtapuse în micro-istorii personale, în secvenţe de câte trei, imagini din trecut şi de actualitate compun o călătorie fascinantă, un portret-triptic al unor oameni exemplari cu vieţi extraordinare.

Alături de nume celebre precum Alina Cojocaru (prim balerină la The Royal Ballet of London din Covent Garden), Anamaria Marinca (rolul principal în filmul 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile, câştigător Palme d'Or în 2007) şi Alexander Bălănescu (violonist şi compozitor), expoziţia include fotografii cu Remus Azoiţei (violonist, profesor la Royal Academy of Music din Londra), Anda Anastasescu (pianist, Preşedinte al Fundaţiei Internaţionale Constantin Silvestri), Monica Madaş (solistă de jazz, compozitor şi artist păpuşar), Iolanda Costide (arhitect, secretar Paul Neagu Estate), Cristina Cătălina (actriţă şi producător de teatru), Dana Popa (fotograf, câştigător Jerwood Prize), Mariana Gordan (artist vizual) şi Ramona Gonczol (profesor de limba română la SSEES, University College London).

Raul Ştef este foto-jurnalist din Cluj, în prezent masterand la Fotografie documentară la Universitatea de Arte din Londra. Este fotoreporter pentru Paphotos (UK), Mediafaxfoto (România), Intact Images (România) şi are colaborări cu cotidianele The Times şi Daily Mail din Marea Britanie. A început să lucreze în 2005 la un proiect pe termen lung despre emigraţia românească, primele capitole ale seriei desfăşurându-se în Spania şi Belgia. Expoziţia de la ICR Londra este parte din acest proiect şi încheie rezidenţa artistului în cadrul programului Attic Arts 2010.