Atelierul de Grafică lanseaza cartea Grafică fără computer. 40 de ani de mărunte împliniri, o selectie de materiale grafice românesti interesante, din perioada 1945-1989. Evenimentul de lansare va avea loc sambata, 4 decembrie, ora 18,00, la Librăria Cărturesti si va fi completat si de o mică expozitie cu materiale adunate în timpul documentării.

Grafica fara computerFoto: Atelierul de Grafică

Albumul doreste să recupereze calitătile grafice ale tipăriturilor din perioada 1945–1989, care, desi realizate prin mijloace limitate si sub aparatul de propagandă al comunismului, aveau mai multă ingenuozitate decât majoritatea materialelor create astăzi. În carte se regăsesc rezolvări din afise, coperte, etichete, timbre sau materiale publicitare, mai mult sau mai putin reusite, dar care, la vremea lor, si-au îndeplinit bine rolul.

Autorii consideră că aceste materiale, cu parfumul vremurilor trecute, trebuie arhivate si apreciate deoarece fac parte din istoria noastră vizuală si reprezintă un reper important pentru evolutia noastră din punct de vedere grafic. De asemenea, pot fi interesante si din punct de vedere sociologic si istoric.

Acest volum face parte dintr-un proiect editorial mai amplu si se vrea a fi un prim pas dintr-o serie ce încearcă să atragă atentia asupra graficii din România anilor 1945-1989, din domenii ca tipar, panou sau semnalistică. Spatiul unei cărti fiind limitat, platforma www.graphicfront.ro, completează proiectul, oferind un mediu de exprimare si de informare mult mai generos. De asemenea, aduce exemple vizuale suplimentare fată de cele prezentate în carte.

Lucrarea are un continut centrat pe vizual, continând aproximativ 400 de imagini. Cele câteva texte prezente doresc să fie o completare a acestor imagini, punându-le în context. Partea scrisă a cărtii nu e foarte mare, dar destul de consistentă. Viviana Iacob ne povesteste despre rolul reprezentării în construirea societătii, iar Călin Torsan apelează la experientele proprii, în felul lui, cunoscut deja multora. Cartea începe cu un argument al atelierului si se incheie cu o bogată cronologie a publicatiilor din acea vreme, sistematizată de Mihai Tudoroiu.

Din respect pentru cititorii nevorbitori de limbă română, în afară de textul propriu-zis, multe mesaje si titluri de pe diferitele materiale au fost traduse în limba engleză.

Cele 160 de pagini sunt tipărite integral policromie, bine legate în fascicole, prinse între scoarte plastifiate mat.