Fundatia Ratiu din Marea Britanie anunta că Oleg Kozlovsky, activist politic şi co-fondator al Mişcării Solidarnost (Mişcarea Democratică Unită din Rusia), va primi Premiul Ion Ratiu pentru Democratie joi, 2 decembrie 2010, în cadrul unei conferinte cu titlul „Democratie: noi instrumente pentru luptă“ la Centrul Woodrow Wilson din Washington DC.

Oleg Kozlovsky este co-fondator al Mişcării Democratice Unite Solidarnost şi co-fondator al Oborona, mişcare democratică de tineret din Rusia. A fost membru al Comitetului Executiv al Coalitiei Cealaltă Rusie între 2007-2009 şi co-preşedinte al organizatiei de tineret a partidului politic Uniunea Fortelor de Dreapta (SPS) între 2006-2007. În prezent, Oleg Kozlovsky este directorul executiv al Fundatiei „Viziune pentru Mâine“ şi analist în cadrul Centrului de cercetare pentru politici anti-coruptie la Înalta Şcoală de Economie de la Moscova.

A organizat numeroase actiuni şi marşuri non-violente pentru apărarea democratiei şi a drepturilor omului în Rusia, Belarus, Ucraina şi Moldova. A fost arestat şi retinut de mai multe ori pentru activitatea sa, fiind chiar înrolat în mod ilegal în armată şi eliberat doar în urma unei campanii civice internationale. În timpul ultimei detentii, în mai 2008, Oleg Kozlovsky a fost recunoscut de Amnesty International drept „prizonier al conştiintei“. După terminarea sentintei, Oleg a fost exonerat.

Premiul Ion Raţiu pentru Democraţie îşi propune să confere vizibilitate sporită şi recunoaştere internaţională ideilor şi muncii acelor persoane care, prin eforturile lor, propagă ideile democratice şi idealul democraţiei pretutindeni în lume. Premiul exprimă credinţa în democraţie profesată de Ion Raţiu în întreaga sa existenţă, prin activitatea sa politică, prin cărţile sale, precum şi prin interesul său constant pentru transformările democratice din lume.

Premiul Ion Ratiu pentru Democratie se acordă activiştilor exilati şi oponentilor regimurilor opresive, cât şi reprezentantilor noilor democratii. Premiul îşi propune să le ofere acestor persoane şansa de a trăi experiente care să le poată schimba viata. O astfel de experientă a fost traită de Ion Ratiu în anii 1970-80 în capitala Statelor Unite.

Premiul Ion Ratiu pentru Democratie se află, în 2010, la a şasea editie. Laureatii editiilor anterioare au fost: Sergio Aguayo (Mexic, 2005), Saad El-Din Ibrahim (Egipt, 2006), Anatoli Mikhailov (Belarus, 2007), Eleonora Cercavschi (Moldova, 2008) şi Adam Michnik (Polonia, 2009).