Festivalul International de Film Experimental Bucuresti EXPIFF, eveniment ce se va desfasura intre 25 si 27 noiembrie, la Cinema Scala, prezinta publicului castigatorul de anul acesta al GOLDEN BEAR pentru Scurtmetraj la BERLINALE 2010, originalul INCIDENT BY A BANK al regizorului suedez Ruben Ostlund. Proiectat si premiat în festivaluri de film prestigioase ca Oberhausen, Edinburgh, Sao Paolo, Los Angeles, Sydney, Pusan, Melbourne, etc, INCIDENT BY A BANK este relatarea detaliată şi plină de umor a unei tentative eşuate de spargere a unei bănci - recreează un eveniment real petrecut în Stockholm în iunie 2006. Un film revoluţionar din punct de vedere tehnologic şi narativ - constă într-un singur cadru-secvenţă în care peste 96 de oameni execută o coregrafie meticuloasă în faţa camerei - si in acelasi timp un studiu in timp real al naturii umane, al modului in care acţionează şi reacţionează oamenii la neprevăzut.

EXPIFF prezinta inca un titlu suedez din competitia BERLINALE 2010, in premiera in Romania, multipremiatul TUSSILAGO. Nominalizat la European Film Awards al Festivalulului de Film de la Cracovia (2010), difuzat şi premiat în importante festivaluri de film din întreaga lume, ca HotDocs, Los Angeles, San Francisco, Telluride, Sidney, Edinburgh, Sao Paulo etc, TUSSILAGO este o combinaţie inovatoare fascinantă de animaţie, ficţiune şi documentar, care recreeză o poveste individuală şi o epocă istorică.

Participarea INCIDENT BY A BANK si TUSSILAGO in Competitia EXPIFF este posibila datorita sprijinului generos al Swedish Film Institute, al distribuitorului New Europe Film Sales si al Ambasadei Suediei la Bucuresti.

EXPIFF prezinta de asemenea cele mai recente scurtmetraje ale unor regizori consacrati:

- LA BOHEME, al renumitului Werner Herzog - selectat in prestigiosul Festival de Film de la Venetia 2009 - un mariaj original intre opera si cinema, o interpretare vizuala unica a unei arii de opera - duetul îndrăgostiţilor "O Soave Fanciulla" ("Oh, înger blând") din La Boheme a lui Puccini - plasata in mijlocul triburilor Mursi din sud-vestul Etiopiei;

- Castigatorul Premiului Academiei Europene de Film pentru Cel Mai Bun Film de Scurt-metraj din 2009, POSTE RESTANTE, al lui Marcel Lozinski - unul dintre cei mai cunoscuti realizatori europeni de documentar -, o mostra de cinema observational profund emotionant si rafinat filmata, care surprinde nasterea, livrarea si reincarnarea scrisorilor cu adresa necunoscuta in Polonia. Aducand aparent cu un film educational despre sistemul postal, filmul trece treptat intr-o zona metafizica. Scrisorile ale caror adrese sunt imposibil de gasit sfarsesc la Departamentul de Scrisori cu destinatar necunoscut de la Oficiul Postal din Koluszki. Sunt aproximativ un milion de astfel de scrisori in Polonia, in fiecare an. Filmul spune povestea uneia dintre ele: o scrisoare pe care mana unui copil a scris, la Destinatar, adresa "Dumnezeu. Rai".

Competitia Intenationala EXPIFF cuprinde si alte titluri remarcabile:

LIMITS: 1ST PERSON - selectat la Locarno 2009 şi in secţiunea experimentala a IDFA Amsterdam - Paradocs 2009 - o meditaţie ludică, inteligentă şi auto-referenţială despre dialectica realitate versus cinema. Un voice-over ne dezvăluie strania relaţie dezvoltată între o femeie ce traversează deşertul şi camera care îi urmăreşte fiecare mişcare. Ceea ce la prima vedere pare un exerciţiu de stil se va transforma într-o poveste de dragoste eşuată.

Unicul SPEECHLESS, al regizoarei georgiene Salome Jashi, un experiment expresionist cu chipuri umane care ne face părtaşii unei tragedii pe care n-o vedem niciodata. Filmul este o înşiruire de cadre statice, înfăţişând chipurile unor oameni ale căror vieţi au fost marcate de războiul din 2008 dintre Georgia şi Rusia. Toţi sunt tăcuţi. Ororile războiului nu apar pe ecran. Însă tristeţea mută, durerea şi teama întipărite pe chipurile lor au un puternic impact emoţional, mult mai intens decât o evocare obiectivă a războiului. Spectatorii nu mai sunt simplii martori, ci experimentează tragedia la nivel individual.

Indraznetul CLEAN UP, o perspectiva radicala, stimulativa din punct de vedere intelectual si emotional, asupra pedepsei cu moartea. Câştigător al Marelui Premiu la Festivalul Internaţional al Şcolilor de Cinema din Belgia 2009 şi al Premiului pentru cel mai bun documentar la ZINEBI BILBAO 2008.

EXPIFF ofera o expunere deosebita filmului experimental olandez, Olanda fiind tara cel mai bine reprezentata in Competitia Internationala EXPIFF - 8 filme realizate de regizori olandezi si programul CARTE BLANCHE Festivalul International de Film Rotterdam.

Olanda este unul dintre liderii internationali in domeniul filmului experimental, datorita pe de o parte talentului si puternicei deschideri catre experiment si pe de alta parte datorita unui puternic suport local acordat acestui tip de cinema, pe toate planurile, de la finantare, la productie/ distributie/ promovare in festivaluri si educatie a publicului. La fiecare dintre aceste niveluri, in Romania, filmul experimental si arta vizuala sunt domenii marginalizate din punct de vedere finantare publica si privata, infrastructura, vizibilitate si audienta. In acest context, colaborarea cu Olanda devine un element esential pentru misiunea educationala a EXPIFF si pentru sustinerea cinema-ului experimental romanesc.

Cateva dintre titlurile olandeze:

MUM, filmul de debut al celebrei actrite si regizoare de teatru olandeze Adelheid Roosen despre mama sa bolnava de Alzheimer. Nominalizat la Premiul IDFA Amsterdam pentru Scurtmetraj Documentar si la Premiul pentru Cel Mai Bun Documentar la Festivalul de Film Documentar din Norvegia (2010), cu proiecţii la Karlovy Vary, Vancouver, Huesca etc. MUM este un film profund original si extrem de curajos, atât din punct de vedere al temei/aspectului uman dezbatut, cât şi din punct de vedere al abordării vizuale radicale. O călătorie în universul unei femei bolnave, intr-un stil vizual rafinat, plina de afectiune şi umor, in care tabuurile ne sunt puse cu indrazneala sub semnul intrebarii.

Protezele şi implanturile; goana după longevitate şi perfectiune fizică are un preţ terifiant; sau aşa se întâmplă în METALOSIS MALIGNA, documentarul lui Floris Kaayk, despre imaginara şi totuşi atât de reala maladie cu acelasi nume - o poveste incisivă şi incomodă despre implanturi medicale care o iau razna înlocuind ţesuturile umane. Prezentat la Bienala de la Venetia (2009) şi la Centrul Pompidou Paris, câştigător al New Dutch Talent Award la Amsterdam Film Experience (2007), selectat la IDFA, Dok Leipzig, Annecy, AFI Fest etc. Cu stilul său unic şi tehnica sa care combina animaţia generata pe computer cu imagini reale, Kaayk deturnează maniera şi figurile de stil ale documentarelor BBC pentru a spune, intr-un mod nelinistitor de convingator, povesti terifiante despre viitorul apropiat. Forţa filmului rezidă tocmai în aparenta plauzibilitate a ev enimentelor, in ciuda faptului ca, în realitate, sunt total neverosimile.

MANIFESTO FOR A FREE FALL - castigator al Premiului Juriului Studentesc la DocumentArt 2010, proiectat la Centre Pompidou Paris 2010, Rotterdam 2010, Indielisboa 2010 etc - un discurs personal si interogativ despre fenomenul bungee-jumping. Un frumos eseu vizual auto-ironic despre lupta noastra cu monstrul cu două capete: plictiseala şi frica de moarte. Mulţi oameni încearcă să-i scape căutând activităţi incitante, care stimuleaza adrenalina, precum bungee-jumping-ul. Filozofia "cădere libera versus salt în gol" vazuta ca o încercare disperată de a ne reconecta la viaţă.

Potrivit organizatorilor, colaborarea speciala dintre EXPIFF si Olanda este posibila datorita sprijinului generos oferit de Ambasada Olandei in Romania, Festivalul International de Film Rotterdam si Filmbank, principala institutie publica olandeza (parte a Eye Film Institue) care se ocupa de promovarea si distribuirea filmului experimental.

Competitia Internationala EXPIFF se va desfasura intre 25 si 27 Noiembrie 2010 la Cinema Scala. Intrarea este libera, in limita locurilor disponibile, informeaza organizatorii.

Festivalul Internaţional de Film Experimental Bucureşti este organizat de Fundatia Culturala Art-Promo si susţinut de UNATC, UNArte, York University, Institutul Cultural Roman, British Council, Ambasada Regatului Tarilor de Jos, Institutul Cervantes, Institutul Italian de Cultura, Centrul Ceh, Centrul Cultural al Republicii Ungare, Forumul Austriac, Ambasada Suediei, Persona-brands for culture, DesignForge