La cea de-a 17-a editie a Targului International Gaudeamus - Carte de invatatura, eveniment organizat de Radio Romania in perioada 18 - 22 noiembrie 2010 in Pavilionul Central Romexpo din Bucuresti, va fi prezenta Ambasada Italiei la Bucuresti cu o serie de manifestari si dezbateri.

Oaspetii italieni reprezinta figuri de prim rang in panorama culturala a Italiei. Printre acestia se afla renumitul scriitor, editorialist, istoric Sergio Romano, scriitorul Andrea Pinketts, Presedintele Asociatiei italiene a Editorilor, Marco Polillo. Alaturi de ei vor participa la dezbateri Ana Blandiana, Radu Paraschivescu, Mircea Vasilescu si alti scriitori romani care vor interveni in calitate de invitati speciali.

Ambasada va fi prezenta, cu sprijinul Asociatiei Italiene a Editorilor, cu un spatiu expozitional unde vor putea fi vazute noutati editoriale a unor importante edituri italiene (Aracne, Bonacci Editore, Edizioni Edilingua, Edizioni EL, Forum Editrice, Il Cerchio, Jaca Book, Longanesi, Mondadori, Mondadori Ragazzi, RCS, SEID). Va fi posibil de asemenea sa fie cunoscute si unele edituri mai mici care au dedicat Romaniei o parte relevanta din publicatiile recente. O atentie speciala s-a acordat cartilor pentru copii si tineret, care sunt primii destinatari al oricarui proiect de educatie pentru lectura.

Programul a fost realizat impreuna cu Institutul Italian de Cultura, cu Universitatea din Bucuresti si cu Asociatia “Prietenii lui Pavese”.

Programul italian de participare la Targul GAUDEAMUS 2010

Joi 18 noiembrie

Ora 19.00 Importanta targurilor de carte in politica culturala nationala si internationala.

Participa: LIDIA BODEA (Director General Humanitas), BOGDAN STANESCU (Director Editorial Polirom), ALFIERI LORENZON (Director General Associazione Italiana Editori, Director Marco Polillo Editore).

Vineri 19 noiembrie

Ora 10.15 Intalnire cu MARCO POLILLO (Presedinte Associazione Italiana Editori, Director Marco Polillo Editore)

Ora 13.00 Prezentarea ultimului roman de GIANCARLO REPETTO, "Bucarest in bianco e nero" („Bucuresti in alb si negru”).

Moderator: ROXANA UTALE

Ora 16.00 Premiile literare italiene si importanta lor in strategia editoriala in Italia.

Participa: OANA BOSCA-MALIN (Universitatea din Bucuresti) si BRUNO MAZZONI (Universitatea din Pisa).

Ora 18.00 Intalnire cu SERGIO ROMANO, scriitor

Moderator: MIRCEA VASILESCU (Universitatea din Bucuresti).

Fost Ambasador, istoric si scriitor, este editorialist al ziarului italian “Corriere della Sera”. De cateva zile a aparut ultima sa carte “La altre facce della storia” (Celelalte fete ale istoriei”). A predat la California University, la Harvard, la Universitatea Bocconi din Milano, la Pisa si la Sassari.

Sambata 20 noiembrie

Ora 11.00 Literatura ca punte de comunicare intre cultura italiana si cea romana.

Participa: LIDIA BODEA (Director HUMANITAS), SMARANDA BRATU ELIAN (Universitatea din Bucuresti), BRUNO MAZZONI (Universitatea din Pisa). Invitat special: ANA BLANDIANA.

Ora 12.00: Intalnire cu SERGIO ROMANO, fost Ambasador, istoric si scriitor

Moderator: Excelenta Sa MARIO COSPITO (Ambasador Italiei la Bucuresti)

Ora 15.00 Lawrence G. Smith (Universita' di Harvard). Prezentarea cartii „Cesare Pavere and America”

Moderator: MARA CHIRITESCU (Associazione Amicii lui Pavese)

Ora 16.30 Intalnire-dezbatere cu ANDREA G. PINKETTS, scriitor si ziarist.

Moderator: ROXANA UTALE (Universitatea din Bucuresti).

Cu siguranța, nu se poate vorbi de romanul noir italian contemporan fără să se rostească numele lui Andrea G. Pinketts (1961). Scriitor, jurnalist de investigație, boxer, autorul milanez a atras atenția publicului inca de la debutul sau.

Ora 18.00 Actualitatea clasicilor: prezentarea volumului bilingv Nuvela italiana in perioda barocului” si dezbaterea despre vitalitatea genului scurt.

Participa: RADU PARASCHIVESCU, CORINA ANTON (Universitatea din Bucuresti) si Cercul de Studii Culturale Interdisciplinare al Studentilor Italienisti.

Duminica 21 noiembrie

Ora 15.00 Literatura romana tradusa in Italia

Participa: editori italieni si scriitori romani tradusi. Moderator BRUNO MAZZONI (Universitatea din Pisa). Invitati: PETRU CIMPOESU si LUCIAN DAN TEODOROVICI.

Ora 17.00 Intalnire cu ANDREA G. PINKETTS, scriitor si ziarist.

Ora 18.30 Literatura italiana din zilele noastre si publicul sau.

Participa: ROXANA UTALE (Universitatea din Bucuresti) si OANA BOSCA-MALIN (Universitatea din Bucuresti).

Luni 22 noiembrie

Ora 11.00 Recital de poezie Pavesiana.

Participa: actorii Janine Stavarache si Dan Badarau – Teatrul Odeon