Principesa Margareta a României semneaza volumul Carte regală de bucate publicat de editura Curtea Veche. Evenimentul de lansare a volumul va avea loc sâmbătă, 20 noiembrie 2010, de la ora 16:00, la standul editurii din cadrul Targului de Carte Gaudeamus. La eveniment vor participa: Alteţa Sa Regală Principesa Margareta, Iren Arsene şi Simona Lazăr, informeaza editura.

Carte regală de bucate, de Principesa Margareta a RomânieiFoto: Curtea Veche

“Titlul cărţii nu conţine nici o metaforă şi nici o ironie. Sunt fericită că vă pot oferi o carte de bucate, regală la modul propriu. Ştim cu toţii cat de importantă a fost şi rămane, in ritualul şi acţiunile publice ale Casei Regale, ospitalitatea. De-a lungul sutelor de ani, Familiile Regale au adunat atata tradiţie, frumos, calitate şi experienţă in comportamentul public, incat astăzi impărtăşirea lor este o binefacere. Desigur, a le oferi musafirilor tot ce este mai bun, mai preţios şi mai frumos este reflexul mandru al oricărei gazde, purtătoare de coroană regală sau nu. Dar, atunci când ospitalitatea imbracă veşmintele simbolice ale unei intregi naţiuni, istorii, culturi sau tradiţii, ea are un inţeles şi o însemnătate in plus.

Ideea de a pune impreună reţete culinare, alături de poveşti cu oameni dragi, este plăcută şi amuzantă. Am făcut acest lucru cu pasiune, amintindu-mi o mulţime de detalii despre oameni pe care ii iubesc, ii admir sau cărora le port prietenie şi recunoştinţă.

Am fost crescută intr-o lume in care comunitatea şi spiritul asociativ sunt fundamentale pentru individ şi societate. Am fost mereu un om de echipă, iar prezenţa celor care imi impărtăşeau părerile, preocupările, profesia inseamnă mult pentru mine.

Timpul petrecut in jurul mesei de pranz sau cină este un act de generozitate, de comuniune spirituală şi de inţele gere omenească. Fiecare dintre noi se simte bine in aceste părţi din zi.

Capitolele cărţii nu respectă ordinea in care sunt servite felurile la masă, nici ordinea alfabetică sau cea a importanţei personalităţilor. Capitolele poartă numele celor de la care am reţetele şi sunt aşezate aproximativ in ordinea in care mi-am cunoscut rudele. Crescand in Anglia, Danemarca şi Italia, atat de aproape de bunicile mele, am inceput cu ele, apoi am continuat cu părinţii mei, Regele şi Regina, surorile şi verii pe care i-am ştiut de mic copil, Principele de Wales, Regina Sofia a Spaniei şi Ducele de Aosta.

Fiecare capitol cuprinde amintirile mele, detalii despre prietenia şi legătura noastră de rudenie, un crampei din lumea care ne uneşte, contextul cultural şi istoric in care familiile noastre au existat impreună, reţeta sau reţetele şi fotografii. Pentru fiecare dintre ele, am cerut acordul verilor mei, cărora le-am scris scrisori detaliate, le-am cerut reţetele preferate şi fotografii, incercand să le insuflu entuziasmul meu pentru acest volum. Am folosit şi multe fotografii din arhiva mea.

Cartea este un fel diferit de a cunoaşte Familiile Regale ale lumii. Sunt mandră de acest lucru. Şi sunt sigură că societatea românească va avea de caştigat din acest travaliu.

Sper ca volumul să le placă, să-i amuze, să-i intereseze, să-i informeze pe oameni, să fie o referinţă pentru ei.” declara Principesa Margareta a României.