Angrenajul – Memoriile unui trader dezvăluie adevărul din spatele scandalului iscat de manevrele financiare ale tânărului Jérôme Kerviel, povestea care l-a transformat pe acesta dintr-un simplu angajat al băncii într-un trader faimos în istoria finanţelor. Angrenajul – Memoriile unui trader combină atmosfera ameninţătoare şi absurdă a unui roman kafkian cu detaliile care demască un sistem financiar viciat. Cartea a fost tradusa recent la editura Pandora M .

Angrenajul. Memoriile unui trader, de Jérôme KervielFoto: Editura Pandora M

In data de 24 ianuarie 2008, Jérôme Kerviel a ajuns pe prima pagina a ziarelor din intreaga lume, acuzat de a fi comis cea mai mare frauda financiara din istoria sistemului bancar. Paguba raportata de Société Générale a fost de 4,9 miliarde de euro. Pe 5 octombrie 2010 Jérôme Kerviel a fost condamnat la 5 ani de inchisoare pentru ca a prejudiciat Grupul Société Générale cu 4,9 miiarde de euro.

Cine e acest tanar enigmatic cu privire inteligenta a carui figura a facut inconjurul lumii? Acuzat ca ar fi terorist, considerat un geniu al raului, Jérôme Kerviel a fost comparat cu Walter Mitty sau cu alti traderi renumiti pentru delapidarile lor spectaculoase. Un mar viermanos? Sau doar produsul unui sistem putred si victima lacomiei corporatiste?

Angrenajul isi propune sa raspunda la toate aceste intrebari, ajutandu-va sa intrati in mintea unui trader care, desi nu detinea o pozitie profesionala importanta, a reusit sa clatine economia mondiala din biroul sau de la etajul sase al unei cladiri din vestul Parisului. Nu castiga pe vremea aceea mai mult de 100 000 de euro pe an, dar a indraznit sa faca tranzactii in valoare de 50 de miliarde de euro. Adica aproape jumatate din PIB-ul Romaniei.

„Exista o singura regula valabila pentru orice tip de moneda, o regula cu care eram batuti la cap mereu, la inceputul si la sfarsitul zilei, luna de luna: invatati sa va asumati cel mai mare risc pentru a aduce bancii maximum de profit. In miezul orgiei bancare a acelor ani se afla tocmai aceasta cerinta simpla: sa renunti la orice alt considerent in goana obsesiva de a fi castigator." -- Jérôme Kerviel

Volumul Angrenajul – Memoriile unui trader a fost publicat cu doar cateva zile inainte de inceperea procesului de acuzare a traderului francez.

Cartea cuprinde descrierea pietei tranzactiilor si a sistemului financiar, pana la detaliile „afacerii" care i-a adus lui Kerviel aceasta nefasta celebritate. Amintind de recentul proces si de inceputul detentiei la inchisoarea Santé din Paris, volumul isi propune sa clarifice misterul din jurul acestei povesti care a capatat proportiile unei legende.

„As vrea ca aceasta carte sa informeze opinia publica despre realitatea practicilor bancare. Sa dezvaluie marturia unui om care-si recunoaste greselile, dar refuza sa plateasca pentru un sistem financiar complet nebun." -- Jérôme Kerviel