Cele doua volume din Maxilarul inferior, de Doina Uricariu, aparute la Polirom, spun povestea vietii autoarei, a calatoriilor si a lecturilor sale, a parintilor sai, a Regelui Mihai si a Reginei Ana. De asemenea, sint evocate intimplari si intilniri ale acestora cu personalitati precum Pan Halippa sau generalul Macici, Marie-France Ionesco, Arsavir Acterian, Alexandru Paleologu, Julia Kristeva, Emil Cioran, Nicolae Steinhardt, Doina Cornea, Marian Papahagi. Volumele vor fi lansate la Tirgul de carte Gaudeamus de la Bucuresti, duminica, 21 noiembrie, la ora 14.00, anunta editura Polirom.

Maxilarul inferior de Doina UricariuFoto: Polirom

Cu un titlu inspirat de istoria personala a tatalui autoarei, care a fost ranit in al doilea razboi mondial la Oarba de Mures si si-a pierdut mare parte din mandibula, volumele de memorialistica ale Doinei Uricariu sint construite asemenea unuia scris la doua miini. Pe tot cuprinsul lor, amintirile cele mai diverse ale autoarei se alatura convorbirilor cu relevanta istorica purtate cu Regina Ana.

Amintirile il au in prim-plan pe tatal autoarei, dar si numeroasele personalitati intilnite, in timp ce convorbirile cu Regina Ana se constituie intr-o veritabila istorie a secolului XX european si a caselor regale din Europa.

Potrivit declaratiei autoarei: Paginile cuprinse sub acest titlu surprinzator pentru o carte de amintiri si convorbiri sint o provocare a memoriei mele si a celorlalti. Asa cum mari chirurgi au reconstituit maxilarul inferior al tatalui meu printr-o reconstructie chirurgicala si estetica exemplara, si eu am incercat sa refac memoria, istoria si o parte din romanul omului european in secolul XX, traind liber sau in lagarul socialist. Din sute de povesti traite de mine si de parintii mei, din convorbirile de la Versoix cu Regina Ana, un om si un martor exceptional al veacului. Din teatrul infinit al memoriei ce trece din viata in cartile bibliotecilor vii pentru a putea trai intr-o singura viata cit mai multe vieti. Numai asa putem privi lumea cu cit mai multe perechi de ochi, de la cei ai furnicii la cei care o scruteaza sub microscop, ca s-o vindece. De la privirea broastei, din miluri, la aceea a vulturului, in inaltimi, rivnita de filosof.

Doina Uricariu (n. 1950, Bucuresti), cunoscuta poeta si eseista, membra a Uniunii Scriitorilor din Romania, a Societatii Culturale Europene si a PEN Club. Membra fondatoare a Academiei Civice. A publicat noua volume de versuri distinse cu premiile Uniunii Scriitorilor din Romania, Republica Moldova, Israel si America Latina; volume de eseuri si studii de literatura, filosofie si istoria artei despre Emil Botta, Kierkegaard, Cioran, Jeni Acterian, Dominic Stanca, Maria Pillat-Brates, Antonovici; studii despre literatura, filosofia si arta romaneasca, europeana si americana, de avangarda si interbelica. Doctor in poetica si stilistica cu teza Nichita Stanescu. Lirismul paradoxal, publicata la Editura Du Style, in 1998.A ingrijit editii fundamentale: Filocalia de la Prodromul, Transnistria, Enciclopedia lacasurilor de cult din Bucuresti, Cotroceni Palace. Din 1999, traieste la New York. Cavaler al Ordinului Serviciul Credincios pentru creatie si activitatea in domeniul culturii.