Artistul Sandu Florea (RO-SUA), veteranul BD-ului romanesc, este invitat la masa rotunda Profil de Banda Desenata ce va avea loc, vineri, 12 noiembrie 2010, de la ora 17.00, in cadrul Salonului European de Banda Desenata, la Galeria ¾ de la Teatrul National din Bucuresti. Dezbaterea va fi urmata incepand cu ora 18.30 de ceremonia decernarii premiilor „Sandu Florea“.

Artist cu o cariera impresionanta in domeniul benzii desenate, inceputa in Romania si continuata cu succes in Statele Unite ale Americii, Sandu Florea invita publicul roman la o discutie deschisa despre un domeniu fascinant si cu un potential remarcabil.

Nascut in 1946, Sandu Florea a debutat inca din studentie, publicand in 1968 serialul Nazdravaniile lui Pacala in revista Luminita. Dupa 1975 abandoneaza meseria de arhitect si va trai exclusiv din benzi desenate. Va deveni astfel cel mai prolific desenator roman, publicand pana in 1989 in aproape toate revistele si almanahurile pentru copii si tineret din tara. A semnat noua carti de BD, din cele 50 aparute in perioada comunista, a desenat primele BD-western romanesti, adaptand romanele lui Nicolae Frinculescu, iar in 1990 a editat impreuna cu acesta revistele de benzi desenate Carusel si Proteus.

La sfarsitul lui 1991, Sandu Florea emigreaza impreuna cu familia in Statele Unite. In aprilie 1992 debuteaza la cea mai importanta editura de benzi desenate din SUA, Marvel Comics. De atunci Sandu Florea a desenat aproape 300 de benzi desenate, ilustrand aventurile a aproape tututor super-eroilor americani: Conan the Barbarian, X-Force, Dr. Strange, The Executioner, Thunder Strike, Blade, Buffy – the Vampire Slayer, Insane Clown Posse, Generation X, Spiderman Unlimited, Elektra, X-treme X-men, Hawkeye, Batman R.I.P. etc. In prezent, artistul romano-american a devenit un nume inconturnabil in cataloagele marilor edituri de benzi desenate americane, Marvel, DC Comics, Dark Horse s.a.

Trofeele „Sandu Florea“ sunt acordate celor mai buni creatori romani de BD incepand cu 2001, cand Sandu Florea a fost invitat de onoare la Salonul International al Benzii Desenate din Romania, organizat la Muzeul de Arta din Constanta. Cu acel prilej, Sandu Florea a devenit presedinte de onoare al Asociatiei Bedefililor din Romania.

Salonul European de Banda Desenata este organizat sub egida EUNIC in Romania de Centrul Ceh, Centrul Cultural al Republicii Ungare, Delegatia Wallonie-Bruxelles, Goethe-Institut, Institutul Francez, Institutul Cultural Roman, in parteneriat cu Muzeul National de Arta Contemporana, Asociatia Jumatatea Plina, Asociatia Bedefililor din Romania, Editura M.M. Europe si Libraria Carturesti.