Un CD continand muzica lui George Enescu in interpretarea tanarului pianist roman Matei Varga va fi lansat pe piata internationala. CD-ul inregistrat de Casa de discuri Naxos include Sonata Op. 24 Nr. 1 in fa diez minor, cu care Matei Varga a cistigat premiul special pentru cea mai buna interpretare a unei piese de Enescu la Concursul International de Pian "George Enescu".

Pianistul Matei VargaFoto: www.mateivarga.com

"Discul reprezinta o contributie extrem de importanta la promovarea cu succes a muzicii pentru pian a lui Enescu. Mi-a adus o profunda bucurie interpretarea extraordinara, sensibila la cele mai mici detalii, puternica si impresionanta pina la capat. Interpretarile pieselor de pe acest CD sint extraordinar de poetice si sint sigura ca vor emotiona negresit orice iubitor de muzica.", spune doamna Lory Wallfisch, Presedinte al Societatii "George Enescu" din SUA, o neobosita sustinatoare a tinerelor talente din Romania.

Discul va putea fi achizitionat din magazinele de specialitate din intreaga lume, urmand a fi foarte curind disponibil si in Romania, informeaza comunicatul remis Hotnews.ro.

Evenimentul de lansare reprezinta o avanpremiera pentru o bogata serie de concerte pe care Matei Varga le va sustine in curand la Bucuresti. Astfel, in data de 19 noiembrie, el va interpreta Concertul pentru pian in mi minor de Chopin alaturi de Orchestra Nationala Radio. In 23 noiembrie, va sustine un recital la doua piane impreuna cu pianistul sud-african Ben Schoeman la Ateneul Roman, intr-un eveniment prezentat de Institutul Cultural Roman, cu un program care include piese de Schubert, Schumann, Lipatti, Rachmaninov si Ravel. Apoi, in 30 noiembrie, Matei Varga va sustine un nou recital la Sala Radio, celebrindu-i pe Schumann si Chopin. In aceeasi perioada, va fi deopotriva membru in juriul primei editii a concursului "Dinu Lipatti" de la Bucuresti.

Stabilit la New York, Matei Varga este recunoscut in prezent drept unul dintre cei mai importanti tineri pianisti originari din Romania. A sustinut concerte in sali importante din intreaga lume, intre acestea numarindu-se Carnegie Hall (New York), Auditorium du Louvre si Salle Gaveau (Paris), Royal Dramatic Theater (Stockholm), Casals Hall (Tokyo), etc.

Intre distinctiile primite de Matei Varga se afla premiul al doilea la Concursul International "George Enescu", premiul intii la Concursul de Pian "Lory Wallfisch" (Romania), premiul al doilea la Concursul Young Concert Artists (New York) si la Concursul International de Pian de la Porto, si premiul al treilea la Concursul "Maria Canals" (Barcelona), precum si Dorothy Mackenzie Artist Recognition Award la editia 2007 a International Keyboard Institute and Festival (New York). De asemenea, in calitate de finalist al Concursului Vendome Prize, a fost remarcat de Elisabeth Leonskaja, membra a juriului, care i-a acordat un premiu special. In urma primirii acestei distinctii, Matei Varga a fost invitat sa fie manager de proiect in cadrul editiei 2009 a Vendome Prize, calitate pe care o avea si la editia din 2013.

Matei Varga a absolvit Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti in 2004, unde a studiat cu Sandu Sandrin, Ana Pitis si Ioana Minei. Apoi si-a continuat studiile la Mannes College (New York), obtinind o diploma de Master of Music (2006), precum si Artist Diploma (2008), sub indrumarea Pavlinei Dokovska. In prezent este profesor de pian la Lucy Moses Music School din New York.