Stagiunea Camerala ICR la Ateneu se deschide marti, 19 octombrie, ora 19.00, cu un recital de exceptie sustinut de Cvartetul ConTempo – Bogdan Sofei (vioara), Ingrid Nicola (vioara), Andreea Banciu (viola) si Adrian Mantu (vioara) – si acordeonistul finlandez Timo Kinnunen. In program, o prima auditie absoluta – Anna Veismane, Why me?, piesa dedicata cvartetului ConTempo si lui Timo Kinnunen, doua lucrari in prima auditie romaneasca – Maya Badian, Music in Square si George Crumb, Black Angels – precum si partituri consacrate, semnate de Georg Muffat, Olivier Messiaen, Astor Piazzolla.

Cvartetul ConTempo a luat fiinta in 1995, in timpul studiilor la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti, devenind apoi Chamber Music Fellows la Royal Academy of Music din Londra, pana in 2002. Cu turnee in intreaga lume si numeroase premii internationale, printre care Premiul I la Concursul Valentino Bucchi (Roma), Die Grosser Förderpreise (München), Premiul II la Concursul Brahms (Hamburg), Premiul III si Premiul publicului la Concursul International pentru Cvartet de la Londra si Premiul III la Concursul Schubert (Graz), Cvartetul ConTempo este una dintre cele mai valoroase formatii romanesti ale momentului. Ansamblul a sustinut peste o mie de concerte si a participat la numeroase festivaluri de renume precum Europa Musicale Festival (München), Haydn Festival (Eisenstadt), Berliner Festwochen, Festival Classique au Vert (Paris) si Festivalul International "George Enescu" (Bucuresti). Din 2003, ansamblul este Cvartet in rezidenta la Galway, pe coasta vestica a Irlandei, imbinand activitatea pedagogica cu cea interpretativa si colaborand adesea cu personalitati importante ale vietii muzicale, precum Emma Johnson, Martin Lovett, Bruno Giuranna, Hugh Tinney, John Feeley si Máirtin O'Connor.

Acordeonistul finlandez Timo Kinnunen abordeaza toate genurile, de la clasic la contemporan, dar si jazz, implicandu-se in egala masura in promovarea spectacolului de improvizatie. La varsta de 16 ani, Timo Kinnunen a castigat Campionatul Mondial de acordeon, reusita care l-a lansat intr-o stralucitoare cariera ca solist sau membru in diverse ansambluri. Muzicianul a colaborat cu compozitori importanti, precum Vinko Globokar, John Cage, Astor Piazzolla, Alvin Curran sau Jukka Tiensuu, virtuozitatea sa inspirand peste 100 de lucrari. Activitatea concertistica este dublata si de una pedagogica, muzicianul predand in prezent acordeonul clasic, improvizatia si muzica de camera la Conservatorul si la Universitatea de Stiinte Aplicate din Oulu.

Program

Maya Badian: Music in Square – cvartet de coarde

Anna Veismane: Why me? – cvintet pentru cvartet de coarde si acordeon

Georg Muffat: Passacaille – aranjament pentru acordeon

Olivier Messiaen: Les Anges – aranjament pentru acordeon

***

George Crumb: Black Angels – cvartet de coarde

Astor Piazzolla: Five Tango Sensations – cvartet de coarde si acordeon

Biletele au fost puse in vanzare la casa de bilete a Ateneului Roman.