Partitura unui concerto pentru flaut scris de Antonio Vivaldi, despre care se credea ca a fost definitiv pierduta, a fost descoperita printre documentele aflate in arhivele nationale scotiene din Edinburgh, relateaza Reuters.

Este vorba despre o copie a manuscrisului original al partiturii "Il Gran Mogol" ("Marele Mogul"), unul dintre cele patru concerto nationale scrise de compozitorul baroc italian din secolul al XVIII-lea, unul dintre cei mai mari maestri ai viorii.

Celelalte trei concerto, "La Francia", "La Spagna" si "L'Inghilterro", nu au fost regasite pana in prezent. Specialistii cred ca aceste piese nu au fost cantate niciodata.

Descoperirea "Il Gran Mogol" ii apartine lui Andrew Woolley, cercetator la universitatea Southampton.

Documentul este aproape complet, lispind doar un parte din partitura pentru vioara doi. Woolley a reconstituit aceasta parte analizand un alt concerto pentru flaut scris de Vivaldi, considerat o versiune ulterioara a originalului.

Specialistii se intreaba acum cum a ajuns aceasta partitura in Scotia. Ea ar fi putut fi achizitionata de lordul Robert Kerr, fiul meloman al celui de-al treilea marchiz de Lothian in timpul "Marelui Turneu" pe care l-a efectuat in Europa la inceputul secolului al XVIII-ea.

Partitura se afla in documentele familiei marchizilor de Lothian, cumparate de arhivele nationale in 1991.

Concertoul va fi cantat pentru prima oara la Concert Hall din Perth, Scotia, in ianuarie 2011.