Prima expoziţie de mari dimensiuni cu lucrările celebrei fotografe Inge Morath, intitulata „Jurnalul meu românesc” va fi deschisa la Muzeul Ţăranului Român, începând cu 2 septembrie 2010. Expozitia cuprinde 130 de lucrări semnate de Inge Morath, care surprind momente de viaţa in diferite perioade semnificative pentru Romania. Fotografiile expuse nu sunt doar despre nişte documente de o calitate aflată dincolo de orice dubiu, ci şi cu un conţinut deosebit de interesant.

1. Fotografie de Inge MorathFoto: Forumul Cultural Austriac

Opera fotografică a lui Inge Morath (1923 – 2002) este puternic influenţată de stilul lui Henri Cartier-Bresson, cu care aceasta a lucrat mult timp. Ea a creat o voluminoasă operă fotografică pentru Agenţia Foto Magnum, operă ce şi-a găsit consacrarea internaţională.

Deşi nu se poate spune că Inge Morath a fost uitată, abia în prezent se descoperă totuşi lucrări de-ale ei care nu au mai fost până acum publicate. În toamna 2009 s-a deschis la galeria Agenţiei Foto Magnum o expoziţie cu titlul „First Colour“, ce este însoţită de o publicaţie a editurii germane Steidl. Vor urma şi alte expoziţii acompaniate de publicaţii.

România a fost pentru Inge Morath o ţară în care artista s-a întors în repetate rânduri. Nu numai că a studiat la Bucureşti (1943), ci a întreprins şi numeroase călătorii prin România: 1958, 1967 şi 1994. Din aceste călătorii au rezultat circa 1.000 de fotografii care încă nu au fost date publicităţii, precum şi un jurnal, în care aceasta şi-a notat experienţele şi impresiile.

2. Fotografie de Inge Morath

2. Fotografie de Inge Morath

Foto: Forumul Cultural Austriac

Inge Morath, care a trăit începând cu anii ´50 în majoritatea timpului în SUA, unde s-a si căsătorit în 1962 cu autorul Arthur Miller, a rămas credincioasă rădăcinilor ei europene, întreprinzând lungi călătorii pe acest continent.

Expozitia va fi insotita de o publicaţie care conţine numeroase imagini, un text scris de prietenul artistei Kurt Kaindl, cel care a însoţit-o pe parcursul ultimei sale călătorii în România, precum şi o scurtă biografie a fotografei.

Expoziţia va fi deschisă la Sala Oaspeţi, până pe 17 octombrie, de marţi până duminică, între orele 10:00 şi 18:00, informeaza Forumul Cultural Austriac.