Festivalul Naţional de Teatru (FNT) va prezenta la cea de a 20-a ediţie cel mai nou spectacol semnat de regizorul Silviu Purcărete - Regele moare de Eugène Ionesco, o coproductie internatională. Spectacolul va avea premiera pe 15 septembrie, în cadrul Festivalului Ex Ponto din Slovenia şi va fi prezentat apoi în cadrul FNT înainte de a susţine turnee în Franţa, Italia, Muntenegru, Macedonia şi Croaţia. Cu această nouă productie se va inaugura în ianuarie 2011 noua clădire a Teatrului Esch din Luxemburgi, informeaza site-ul evenimentului.

Personalitate marcantă a teatrului european, Silviu Purcărete alege să monteze în 2010 Regele moare de Eugène Ionesco alături de o echipă internaţională, după ce în 2007 a inregistrat uu succes cu piesa Macbett a aceluiaşi autor, la Royal Shakespeare Company. Coproducţia internaţională este aşadar pentru Purcărete un prilej de a se reîntâlni cu Ionesco, dar şi cu compozitorul Vasile Şirli colaborator apropiat al regizorului, şi cu artişti din Franţa, Slovenia şi Luxemburg.

”Silviu Purcărete atacă această piesă care până de curând mi se părea că-i este complet străină, iar eu încerc să-i înțeleg motivele. De ce o face acum? Simplă întâmplare? Decizie arbitrară? Înțeleg, după ce am văzut și revăzut Faust-ul lui, operă summum, că aici debuteză un nou ciclu, care s-ar putea numi regizorul și moartea. Regele moare se înscrie, pentru Purcărete, regizorul, în filiația goethiană. El, epicureanul, sedus până acum de Rabelais, începe să se distanțeze de acesta pentru a-și pune întrebări tocmai despre cea mai bună cale de a pleca, despre ce implică această plecare și despre ce păstrează ea din punct de vedere al ”teatralității”. El, care a pus în scenă Faust ca operă testamentară în care destinul protagonistului și acela al teatrului se confundă cu o strălucire aparte, abordează acum Regele moare, piesă în care Ionesco, pe un fond de teamă exacerbată, pune în mișcare toate mijloacele teatrale fără nici cea mai mică economie. Fără îndoială tocmai asta îl atrage pe Purcărete care, montând Regele moare, dorește să se confrunte cu moartea pe fondul încrederii acordate teatrului... iată ce mi se pare că face legătura între marele proiect faustian deja împlinit și cel ionescian, care urmează”, spune eseistul George Banu vorbind despre alegerea regizorului.

Spectacolul Regele moare este produs de către compania pariziană Les Arts et Mouvant - Cie à l’endroit des mondes allant vers, căreia i s-au alăturat, ca şi co-producători, Ex-Ponto Festival Kulturno Drustvo B-51 (Slovenia), Théâtre d’Esch (Luxemburg), National Drama Theater Ljubljana (Slovenia), International Festival Theater MOT (Macedonia), Scène Nationale de Bayonne Sud-Aquitain (Franţa).

Silviu Purcărete se va afla la Bucureşti in perioada festivalului, drept pentru care organizatorii l-au invitat şi la o întâlnire cu publicul. Astfel, regizorul este prezent în noiembrie şi în cadrul modulului Dezbateri, Conferinţe, Întâlniri, la UNATC, unde va avea un dialog cu teoreticianul Octavian Saiu pornind de la spectacolul Fedra după Racine şi Euripide, unul dintre succesele Teatrului Naţional din Craiova din 1994, scrie site-ul festivalului.