Editura Curtea Veche si-a recuperat patrimoniul - care a fost "blocat abuziv" din data de 17 iulie - in urma unei ordonante emise de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si s-a mutat intr-un nou sediu inchiriat, potrivit Mediafax.

"Mesajele de sustinere si scrisoarea deschisa inaintata Premierului la sfarsitul saptamanii trecute nu au ramas fara ecou, astfel ca - dupa trei saptamani de amorteala a autoritatilor in fata unui sir de infractiuni evidente - Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a emis o ordonanta in urma careia am reusit sa recuperam patrimoniul editurii blocat abuziv de pe 17 iulie. Aceasta actiune s-a incheiat la inceputul acestei saptamani", se arata in comunicatul editurii.

In momentul de fata, toti angajatii Curtea Veche lucreaza la repunerea in functiune a editurii in noul sau sediu - o cladire de birouri situata pe strada Aurel Vlaicu nr. 35 din Capitala.

Noul sediu a fost inchiriat direct de catre editura Curtea Veche, au declarat reprezentantii companiei. De asemenea, editura si-a recuperat integral patrimoniul blocat in vechiul sediu al editurii, din strada Ion Mincu nr. 11.

"O parte a patrimoniului nostru a fost recuperata intr-o stare jalnica, dar l-am recuperat", au explicat reprezentantii editurii. Acestia au precizat ca vechiul sediu al editurii este in continuare ocupat abuziv de persoanele care au blocat imobilul in urma cu circa trei saptamani.

Fostul sediu al editurii Curtea Veche, din strada Ion Mincu nr. 11, Bucuresti, a fost spart in noaptea de 19 spre 20 iulie, in jurul orei 3.00, cand un cetatean german care sustine ca are o sentinta definitiva a incercat sa intre in posesia imobilului.

Irene Arsene, directorul editurii Curtea Veche, a acuzat atunci politia de "complicitate" cu "interlopii" care au spart sediul editurii, afirmand ca editura Curtea Veche isi desfasura activitatea in aceasta cladire de la infiintare, respectiv din anul 1998, in baza unui contract incheiat cu Primaria Sectorului 1.

Arsene a precizat atunci ca respectiva cladire este obiectul unui litigiu care dureaza de 10 ani si care nu este solutionat.

Sediul din str. Ion Mincu nr. 11 al editurii Curtea Veche a fost blocat si pe 17 iulie, de o firma de paza, care a pus lanturi la usile si portile cladirii, o angajata a institutiei fiind atunci retinuta in interiorul imobilului.

Actionarii editurii Curtea Veche din Bucuresti, Irene si Grigore Arsene, au fost prezenti, pe 26 iulie, la o conferinta de presa la sediul Ministerului Culturii, desfasurata in prezenta ministrului Culturii, Kelemen Hunor. Acesta si-a exprimat, in deschiderea conferintei, solidaritatea cu cei de la editura fata de intamplarile care au debutat pe 17 iulie, prin blocarea temporara a sediului companiei de o firma de paza, si au continuat cu blocarea imobilului si sechestrarea patrimoniului editurii.

Ministrul a spus ca este "inacceptabil" ca patrimoniul editurii sa fie sechestrat, ca de altfel patrimoniul oricarei institutii de cultura, publica sau privata. El a mai spus ca a discutat cu ministrul de Interne Vasile Blaga si cu ministrul Justitiei Catalin Predoiu pentru urgentarea procedurilor privind situatia de la editura.

Mai multe dintre bunurile editurii Curtea Veche - documente, calculatoare, manuscrise - au fost impachetate pe 29 iulie si transportate cu doua masini, intr-un loc necunoscut, de persoanele care au ocupat sediul editurii, au declarat reprezentantii institutiei.

Purtatorul de cuvant al Politiei Capitalei, Christian Ciocan, a declarat atunci ca cetateanul care revendica imobilul din strada Ion Mincu nr.11, Alexandru Schally, le-ar fi facut o notificare reprezentantilor editurii, in care le-ar fi spus sa elibereze spatiul si sa mute cartile si celelalte bunuri existente. Potrivit lui Schally, persoanele care au ridicat bunurile editurii doreau sa le transporte in alt spatiu, unde cetateanul avea contract de inchiriere.

Pe de alta parte, mai multi oameni de cultura, printre care Basarab Nicolescu, Mihai Sora si Vladimir Tismaneanu, i-au cerut premierului Emil Boc, printr-o scrisoare deschisa, sa intervina in limita puterilor sale constitutionale pentru stoparea abuzului de la sediul editurii Curtea Veche.