“Creste prin teatru” este un concept educational inedit dedicat copiilor cu varste intre 7 si 10 ani. Acest tip de invatare este diferit de orice alta metoda traditionala de educatie pentru ca mizeaza pe acumularea de cunostinte prin joc. Sub indrumarea unui expert in arta dramatica si a unui psiholog, atelierele urmaresc dezvoltarea personalitatii copiilor si a abilitatilor de comunicare, precum si stimularea inteligentei emotionale prin tehnici imprumutate din teatru.

Proiectul "Creste prin teatru"Foto: Graffiti PR

Atelierele de arta dramatica concepute ca o suită de jocuri si exercitii vor conduce la cresterea spiritului de initiativa si imaginatie a copilului.

Potrivit autorilor acestui proiect educational, incepand de joi, 12 august, copiii cu varste intre 7 si 10 ani se pot inscrie gratuit la atelierele de arta dramatica pe www.cresteprinteatru.ro. Prima serie va incepe pe 18 septembrie 2010. Un ghid de educatie si dezvoltare a copiilor prin arta dramatica va fi disponibil gratuit pe site-ul proiectului si reprezintă un instrument util pentru toti cei interesati sa aplice metodologia din cadrul proiectului.

Studiile dezvoltate de psihologi si psihoterapeuti au aratat ca implicarea teatrului in educatia copiilor este una benefica, dezvoltand capacitatea de control a emotiilor si exprimarea verbala. Un studiu realizat in cadrul Universitatii private Sigmund Freud din Viena a demonstrat o serie de avantaje ale educatiei prin arta dramatica: puterea de memorare a copiilor creste cu pana la 50%, atentia copiilor creste cu 30%, in timp ce stima de sine in interiorul familiei si a prietenilor urmeaza de asemenea un trend ascendent de pana la 12%.

„Prin intermediul jocului cu mijloacele teatrului, intalnirile de lucru in cadrul atelierelor „Creste prin teatru” sunt un excelent prilej: de dezvoltare a curajului de a actiona si reactiona, de dezvoltare a libertatii de a gandi, de a descoperi solutii variate la aceeasi problema, de descoperire a propriei persoane si a respectului de sine, dar si de descoperire a respectului pentru celalalt”, explica Cornel Todea, Directorul Teatrului Ion Creanga.

„Pentru copii teatrul este lumea lor, o lume in care isi exerseaza şi isi perfectioneaza achizitiile si in care au libertatea de a schimba ce considera inconvenabil, de a se amuza, de a inventa si de a fi eroi de succes”, sustine Dr. Psiholog Carmen Anghelescu.

Proiectul educational este derulat de UPC Romania impreuna cu Teatrul Ion Creanga.

Proiectul “Creste prin teatru” se desfasoara pe o perioada de 9 luni, fiind organizat in 3 serii consecutive si constand in ateliere de arta dramatica.

In cadrul fiecarei serii de ateliere vor participa 12 copii (6 fete si 6 baieti), selectati pe baza unor obiective clare, formulate de catre psihologul proiectului, iar metoda de lucru va urmari dezvoltarea graduala a unor abilitati si competente utile in viitor.

Inscrierile pentru atelierele de arta dramatica se pot face prin completarea unui formular online, alaturi de trimiterea unei scrisori de motivatie electronice, accesand sectiunea dedicata de pe www.cresteprinteatru.ro si au loc in intervalul 10 - 31 august 2010.

Prima serie de ateliere se va desfasura in perioada 18 septembrie 2010 – 18 decembrie 2010, urmata de a doua serie intre 8 ianuarie 2011 – 26 martie 2011, respectiv cea de-a treia serie intre 2 aprilie 2011 si 11 iunie 2011.

Pentru mai multe informatii despre proiectul educational „Creste prin teatru”, dar si pentru conditiile de inscriere in cadrul atelierelor accesati site-ul www.cresteprinteatru.ro.