Curentul de meteori Perseide isi face aparitia in luna august. In aceste zile, mai precis intre 10 si 13 august, ploaia de meteori numită Perseide, atinge intensitatea maximă oferind un adevarat spectacol astronomic.

Perseidele au perioada de activitate este între 17 iulie si 24 august. În această perioadă se pot observa, pe lângă meteorii ce nu apartin unui curent (sporadici), si meteori ce par că vin din constelatia Perseus. Orice roi de meteori are o anumită perioadă în care este activ si un moment de maxim, în care activitatea meteorilor este cea mai mare.

Potrivit Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu", maximul curentului va veni pe 13 august, la ora 02:30, ora României. În aceasta perioadă se vor observa cei mai multi meteori. În noaptea de 12-13 august vom putea vedea multe stele căzătoare (aproximativ 100).

In acest an, datorita pozitiei in care se va afla Luna (Luna noua pe 10 august) conditiile de vizibilitate ale Perseidelor vor fi optime, din acest punct de vedere.

Perseidele au devenit cunoscute pentru că este perioada concediilor si a vacantelor, perioada din an când oamenii petrec mai mult timp sub cerul liber, noaptea.

Fenomenul de stea căzătoare este arhicunoscut. Dâra luminoasă de pe cer este lasată de o particulă sub 1 mm diametru ce arde în atmosfera Pamantului, la frecarea cu aerul. Pentru o fractiune de secunda vedem acest fenomen, denumit de astronomi meteor. Particula de praf cosmic care arde în atmosferă se numeste meteoroid, iar pietroiul care cade pe Pământ se numeste meteorit.

Toate aceste particule de praf vin de la cometa Swift-Tuttle, care, când trece pe lângă Soare, sublimează şi praful cosmic prins în nucleul îngheţat este eliberat în spaţiu.

Pentru vedea meteori nu aveti nevoie de nici un instrument astronomic. Fenomenele astronomice se urmăresc cel mai bine din locurile cu cer curat, in afara aglomerarilor urbane pentru a nu fi perturbate de lumini artificiale.