Tony Judt, autorul volumului "Postwar", o istorie monumentala a Europei dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, si unul dintre cei mai importanti intelectuali din lume, a incetat din viata vinerea trecuta, la varsta de 62 de ani, transmite New York Times. Judt este cunoscut pentru comentariile sale polemice despre politica externa a Americii, situatia statului Israel si viitorul Europei.

Tony JudtFoto: Agerpres

Decesul sau a fost anuntat printr-un comunicat de la New York University, unde el a predat pentru multi ani. In septembrie 2008, el a fost diagnosticat cu "Scleroza laterala amiotrofica", cunoscuta si ca boala Lou Gehrig. In doar cateva luni, el a fost paralizat, putand sa comunice doar cu ajutor mecanic. In ciuda afectiunii, Judt a continuat sa tina discursuri si sa scrie.

Judt, care s-a nascut si crescut in Marea Britanie, a predat in universitati americane cea mai mare parte a carierei sale. Istoricul locuia in Manhattan.

El si-a inceput cariera ca specialist in istoria intelectualitatii franceze postbelice, iar in cea mai mare parte a vietii a reprezentat ideea intelectualului angajat.

In tinerete, Judt a fost un sionist de stanga declarat, pentru a deveni ulterior "un social-democrat universalist", suspicios fata de ideologiille de stanga si fata de rolul tot mai puternic al Statelor Unite ca singura superputere la nivel mondial.

In 2008, el a fost inclus in lista "Top 100 Public Intellectuals" realizata de Foreign Policy.

El este cunoscut pentru comentariile sale publicate in The New York Review of Books, The New Republic, The Times Literary Supplement si The London Review of Books.

Puteti citi aici necrologul realizat de New York Times.

Citeste aici mai multe despre Tony Judt.