Festivalul Cultural al Stockholmului este un eveniment de proporţii, care are in capitala Suediei in perioada 10 – 15 august si care reuneşte anual artişti suedezi şi internaţionali. Romania participa pentru a doua oara la acest eveniment si va fi reprezentata de catre taraful Mahala Rai Banda cu un repertoriu de muzica traditionala balcanica.

Concertul tarafului Mahala Rai Banda este programat in data de 13 august fiind organizat de Institutul Cultural Român de la Stockholm în colaborare cu Södra Teatern. Sub titulatura deja consacrată The Gypsy Queens & Kings vor concerta pe scena în aer liber din faţa Operei Mahala Rai Banda, Florentina Sandu, Aurelia Sandu şi Tănţica Ioniţă (România), Esma Redzepova (Macedonia), Jony Iliev (Bulgaria), Lijljana Buttler (Serbia) şi Kaloome (Franţa).

Evenimentul va fi precedat de un concert pe care trupa suedeză de muzică balcanică Süperstar Orkestar îl va susţine în faţa sediului ICR Stockholm din Oraşul Vechi, concert care plasează institutul pe harta Festivalului.

Festivalul Cultural al Stockholmului reuneşte o serie de concerte, spectacole de teatru, circ şi varieté, instalaţii de artă, ateliere de creaţii care se vor desfasura pe câteva scene special amenajate şi în numeroase alte locaţii din întregul oraş.

Prima participare a Institutului Cultural Român de la Stockholm la acest festival a fost în 2006 prin prezenta Tarafului de Haiduci, în colaborare cu acelaşi Södra Teatern.

Concertul The Gypsy Queens & Kings este unul dintre cele mai aşteptate puncte din programul din acest an. Taraful Mahala Rai Banda este binecunoscut publicului suedez în urma unui turneu organizat de ICR Stockholm şi Södra Teatern în toamna lui 2008. Mahala Rai Banda are în componenţă instrumentişti aparţinând mai multor generaţii, care, pe ritmuri de acordeon, vioară şi instrumente de suflat, combină tradiţii muzicale balcanice de o mare diversitate. Taraful este prezent în mod frecvent pe scene din Europa, dar şi din Japonia, SUA, Canada şi Brazilia.