Saptamana viitoare debuteaza la Sapanta, in Maramures, un festival inedit cu muzică irlandeză pe versuri epitaf din Cimitirul Vesel. Primul festival româno-irlandez, intitulat "Drumul lung spre Cimitirul Vesel"se va desfasura in perioada 12-15 august, eveniment prin care sunt puse fata-n fata cele doua culturi.

Ideea unui asemenea festival a început să se prefigureze în urma cu doi ani, când compozitorul Shaun Davey primea o bursă pentru a studia cele două culturi, informeaza Agerpres.

Pornind de la conceptul "Săpânţa", artistul a compus o suită muzicală în care a îmbinat componente tradiţionale din ambele zone cu elemente ale muzicii clasice, utilizând ca texte epitafurile de pe mormintele Cimitirului Vesel.

Muzica lui Shaun Davey va fi interpretată în cadrul evenimentului de 160 de muzicieni - corul bărbătesc al Facultăţii de Teologie din Sibiu, un cor mixt din Maramureş, o orchestră de cameră românească şi instrumentişti din Irlanda.

La eveniment este invitat artistul Grigore Leşe. El şi Shaun Davey se vor ocupa de regia artistică a festivalului.

La eveniment vor participa ca invitati: Grupul Iza, Aromanii Faseroti, Rapsozii Gorjului, Fanfara din Bucovina, Mambo Siria, grup de ucrainieni, un baiat din Muntii Apuseni ***, Rita Connolly, Liam O’Flynn, Seamus Begley, John Brian Masterson, Ian Roderick Mcvey, David Simon Brophy, Neil Martin, Gerry O’Beirne, Noel Eccles, Alyth Catriona McCormack.

Pe perioada festivalului se vor desfasura Ateliere de creatie si invatare a olaritului (ceramica) condus de mesterul Brunar Tanase si familia, atelier de cioplit in lemn condus de mesterul Stefan si mesterul cioplitor Pupaza, precum si ateliere de tesut, dans maramuresean, muzica traditionala cu Aromanii Faseroti.