O expozitie de origami va fi vernisata duminica 8 august la Diverta Acasa (Bulevardul Magheru, Nr. 9). Expozitia cuprinde lucrari de la peste 35 de origamisti romani, cu varste cuprinse intre 10 si 40 de ani, care vor prezenta 200 de modele de origami. Expozitia va fi deschisa pana pe data de 8 septembrie, se arata in comunicatul remis Hotnews.ro.

Exponat origamiFoto: Diverta

Arta impaturirii hartiei este cunoscuta sub numele de origami. Denumirea provine de la cuvintele japoneze "ori", care inseamna "a indoi" si "kami" care inseamna "hartie". Origami este o arta migaloasa care necesita rabdare si atentie din partea autorului, deoarece o simpla greseala in plasarea unei impaturirii poate altera imaginea piesei obtinute.

Modul tradiţional de a împături hârtia colorată, pentru a putea reprezenta diferite animale, păsări, bărci, flori etc. obţinute prin combinaţii variate de suprafeţe şi linii stă la baza acestei îndeletniciri. Există posibilitatea creării unei diversităţi de modele, ceea ce conferă acestei îndeletniciri un plus de originalitate.

Origami este considerat de unii ca un simplu joc, dar cei mai multi îl socotesc artă, datorită posibilităţii de a reprezenta în mod creator şi realist diferite subiecte. Adevărata frumuseţe a artei origami este simplitatea care constă în abilitatea de a exprima caracteristicile esenţiale ale obiectelor, urmărindu-se simplificarea formelor spre limitele cele mai pure.

In prezent, origami, prin imbinarea matematicii si a geometriei, este folosit in diferite domenii ale stiintei si tehnicii. Un astfel de exemplu il reprezinta realizarea airbag-urilor sau plierea oglinzilor uriase ale satelitilor, pentru a putea fi trimisi in spatiu.

In tehnica origami propriu-zisa exista cateva metode de baza, bine stabilite, pentru obtinerea principalelor forme de indoituri. Pentru explicarea acestor metode se folosesc simboluri conventionale si scheme.