Vineri, 30 iulie 2010, începe în Polonia cea de-a XIV-a ediţie a Festivalului Internaţional „Shakespeare”, unul dintre cele mai prestigioase şi competitive festivaluri de teatru din Europa. Ca şi în anii trecuţi, festivalul se desfăşoară pe litoralul Mării Baltice, în Trójmiasto (Cele Trei Oraşe: Gdańsk, Gdynia, Sopot), important centru cultural şi artistic al Poloniei.

Scenele tuturor teatrelor din cele trei oraşe, precum şi câteva locaţii mai puţin convenţionale, vor găzdui în perioada 30 iulie – 9 august trupe de teatru din Armenia, Franţa, Germania, Japonia, Lituania, Marea Britanie, Polonia, Rusia, România, Ungaria, Ucraina şi Zimbabwe.

Potrivit ICR Varsovia, România va fi reprezentată la ediţia din acest an de Teatrul „Toma Caragiu” din Ploieşti care va prezenta spectacolul Furtuna în regia lui Cristi Juncu. Reprezentaţiile vor avea loc la Teatrul „Witold Gombrowicz” din Gdynia în 30 şi 31 iulie.

Teatrul românesc a fost prezent până acum la Festivalul Internaţional „Shakespeare” de la Gdańsk în 1995, cu Titus Andronicus al Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova, în regia lui Silviu Purcărete; în 2004, cu Romeo şi Julieta al Teatrului „Tamási Áron” din Sf. Gheorghe, în regia lui Bocsárdi Lászlo, în 2006, cu spectacolul A douăsprezecea noapte, al Teatrul Naţional din Craiova, în regia aceluiaşi Silviu Purcărete.

În urmă cu doi ani, România a avut statutul de invitat special al Festivalului „Shakespeare”, existând o secţiune dedicată ţării noastre în cadrul căreia au participat două teatre româneşti, cu spectacole foarte diferite ca stil şi abordare: Hamletmachine, în regia lui Dragoş Galgoţiu, producţie a Teatrului Odeon din Bucureşti şi Măsură pentru măsură, în regia lui Silviu Purcărete, producţie a Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova. Anul trecut, Teatrul „Radu Stanca” din Sibiu a prezentat pe scena festivalului spectacolul Hamlet în regial lui Radu Alexandru Nica.

Ediţia din 2010 are o semnificaţie aparte în contextul constituirii, la începutul lunii martie, a Reţelei Europene a Festivalurilor Shakespeare. Membrii fondatori ai acestei importante reţele, care îşi propune promovarea unor spectacole shakespeariene la nivel internaţional, prin proiecte europene comune, sunt: Festivalul Internaţional Shakespeare România (director Emil Boroghină), Teatrul Naţional „Marin Sorescu” (Mircea Cornişteanu), Festivalul Shakespeare Gyula, Ungaria (József Gedeon), Festivalul Shakespeare Gdansk, Polonia (Jerzy Limon), Festivalul Shakespeare Neuss, Germania (Rainer Wirtz) şi Festivalul Shakespeare Bath, Anglia (Philip Parr).

Primul proiect de acest gen, finanţat în întregime de nou constituita reţea, va fi un spectacol regizat de Silviu Purcărete în 2012. Acesta va avea premiera internaţională la cea de-a VIII-a ediţie a Festivalului Shakespeare din România, urmând ca spectacolul să participe ulterior la toate Festivalurile Shakespeare din Europa.

Participarea Romaniei la Festivalul „Shakespeare” este sprijinita si in acest an, ca şi în ultimii doi ani, de ICR-Varşovia.