In perioada 9 iulie - 10 octombrie 2010 la Muzeul National de Arta al Romaniei este deschisa expozitia Dracula - voievod si vampir. Expozitia prezinta in premiera publicului din Romania binecunoscutul portret al voievodului Vlad Tepes, numit deseori in epoca Dracula, conservat de mai bine de 400 de ani la castelul Ambras.

Expozitia cuprinde alaturi de obiecte imprumutate de la muzee din Austria, Ungaria, Germania, Slovenia, si piese din patrimoniul national de la Muzeul National de Arta al Romaniei, Muzeul National de Istorie a Romaniei, Muzeul National Peles, Muzeul Taranului Roman si Muzeul Cinegetic al Carpatilor.

Pornind de la portretul al voievodului Vlad Tepes, exponatul "vedeta", expozitia se articuleaza in patru sectiuni.

Prima isi propune sa exploreze legendele create in jurul voievodului valah din secolul al XV-lea. Personalitatea si imaginea lui Vlad III Dracula, precum si epoca sa sunt prezentate prin intermediul unor serii de portrete si documente. Una dintre cele mai interesante piese din aceasta sectiune este un cripto-portret ("portret deghizat") al voievodului: panoul Hristos in fata lui Pilat - o scena din ciclul Patimilor ce provine de la altarul manastirii franciscane din Viena, conservat acum la Galeria Nationala din Ljubljana, in care recunoastem in fizionomia lui Pilat trasaturile lui Vlad, asa cum apareau in portretele sale din epoca.

A doua sectiune ilustreaza conflictele dintre turci si crestini in Europa de Sud-Est in secolele XV-XVIII, care, cu toate neajunsurile lor, au contribuit la schimburile culturale. Armele si portretele prezente in expozitie dovedesc existenta unui interes reciproc: obiecte produse in Europa de Vest au fost influentate de decoratia orientala, in vreme ce sultanii otomani, in ciuda interdictiei din Coran, si-au comandat portrete dupa moda occidentala.

A treia sectiune abordeaza mitul vampirismului, asa cum s-a conturat din marturiile despre "fenomenele de vampirism" inregistrate din secolul al XVIII-lea in zone de la granita militara a stapanirii austriece pana in Imperiul Otoman, in contextul conflictelor dintre crestini si musulmani. Gravuri de epoca, scrisori, tratate pentru vindecarea de "boala vampirismului" documenteaza aceasta parte a expozitiei. Ea este intregita de abordarile literare ale subiectului: notitele si ciornele romanului "Dracula" de Bram Stoker (1897) si alte fragmente de texte literare care fac referire la vampiri si creaturi supranaturale, semnate de Homer, Ovidiu, Goethe, Byron, Beaudelaire, John Sheridan Le Fanu, John William Polidori etc.

Ultima parte a expozitiei urmareste cum a evoluat figura lui Dracula in cinematografia mondiala, prin intermediul afiselor, trailler-elor si imaginilor din filme precum Dracula (SUA, 1931, regia Ted Browning, cu Bela Lugosi), Dracula, Prince of Darkness (Marea Britanie, 1965, regia Terence Fisher, cu Christopher Lee), Blood for Dracula (Franta-Italia, 1974, regia Paul Morrissay, producator Andy Warhol), Nosferatu the Vampire (RFG-Franta, 1979, regia Werner Herzog, cu Klaus Kinski) etc.

In cadrul expozitiei va rula zilnic filmul Nosferatu - Simfonia groazei (Germania, 1922, regia F.W. Murnau, cu Max Schreck), un clasic al cinematografului german expresionist, informeaza site-ul MNAR.

Expozitia este organizata de Muzeul National de Arta al Romaniei in colaborare cu Kunsthistorisches Museum din Viena si Schloss Ambras, cu sprijinul Ambasadei Austriei la Bucuresti al al Forumului Cultural Austriac.