Lucia Muresan

Lucia Muresan

Foto: Agerpres

Lucia Muresan, una dintre "vocile" emisiunii "Teleenciclopedia", a murit duminica noaptea, la Cluj, la varsta de 72 de ani, au declarat pentru Mediafax reprezentantii Facultatii de Teatru din cadrul Universitatii "Spiru Haret" din Bucuresti, unde actrita era decan. Ea se retrasese la Cluj de circa o luna.

Ea a fost decan si profesor la Facultatea de Teatru din cadrul Universitatii "Spiru Haret" din Bucuresti din 2002.

Lucia Muresan s-a nascut pe 31 ianuarie 1938. Dupa absolvirea Institutului de Arta Teatrala si Cinematografica, ea a fost repartizata la Piatra Neamt impreuna cu toata promotia, unde au infiintat Sectia de Teatru. Dupa un an, Muresan a plecat la Cluj si, ulterior, a dat examen la Teatrul Nottara din Bucuresti.

Lucia Muresan a jucat in peste 100 de spectacole de teatru, pe scena, teatru radiofonic si de televiziune si in circa 15 filme. A jucat in filme precum "Still Center/ Buricul pamantului", de Carina Tautu (2005), "Raport despre starea natiunii", de Ioan Carmazan (2004), "Une place parmi les vivants", de Raoul Ruiz (2003), "Divort... din dragoste", de Andrei Blaier (1991) si in seriale de televiziune - "Corps et ames" (2003) si "Natures mortes" (2000).

Ea a fost casatorita timp de 40 de ani cu fotograful Ion Miclea, cunoscut drept fotograful lui Nicolae Ceausescu.

Totodata, Lucia Muresan a fost cetatean de onoare al Sebesului.

"Teleenciclopedia", unul dintre cele mai cunoscute brand-uri ale Televiziunii Publice, a sarbatorit in luna mai 45 de ani de emisie. Printre "vocile" care au insufletit miile de texte, devenind parte integranta a "marcii Teleenciclopedia" se numara, alaturi de Lucia Muresan, Mariana Zaharescu, Adela Marculescu, Irina Petrescu, Sanda Taranu, Ruxandra Sireteanu, Carmen Movileanu, Florian Pittis, Dinu Ianculescu, Ludovic Antal, Sorin Balaban, Ion Caramitru, Silviu Stanculescu, George Oancea, Traian Stanescu, Mircea Neacsa, Mihai-Gruia Sandu, Petru Margineanu.