La Editura Institutului Cultural Roman (ICR) a fost publicat recent albumul trilingv Parc(o)urs al artistului Tudor Banus, cuprinzand reproduceri ale unor lucrari de grafica si gravura, ilustratii de carte, desene de presa si pictura. Volumul este prefatat de Geo Serban, iar imaginile sunt insotite de texte critice in romana, engleza si franceza semnate de Marta Petreu, Alexandre Alexandre, Nina Cassian, Francis Parent, Alain Bosquet, Xavier Bureau, Horia Badescu, Jean-Philippe Domecq, Klaus Colberg, Ionel Jianu, Liviu Floda, Laurent Danchin, Jean-Luc Chalumeau, Loїck Nicolas, Dominique Maruitte, Michel Dupré, Doina Talmann.

Parc(o)urs, de Tudor BanusFoto: ICR

Nascut pe 8 iulie 1947 la Bucuresti, Tudor Banus a absolvit Institutul de Arhitectura si Urbanism in 1971, iar din 1972 s-a stabilit la Paris, unde a studiat tehnicile picturii in ulei si gravurii la Facultatea de Belle-Arte. In 1975 a vernisat prima expozitie personala, la Galeria Shakespeare & Co de langa Catedrala Nôtre-Dame, urmata, de-a lungul timpului, de peste 60 de expozitii personale la Paris, Bruxelles, Londra, München, Hamburg, Viena, Geneva, Basel, New York etc. A fost colaborator la publicatiile The New York Times si Le Monde și a ilustrat numeroase carti – printre care, in Romania, Enciclopedia zmeilor de Mircea Cartarescu.

„Tudor Banus are doua calitati care sunt rar reunite in aceeasi persoana: talentul si intelectul. E capabil sa satisfaca in acelasi timp si exigenta estetica si pe cea intelectuala. E un foarte important artist contemporan.” – The New York Times

„Pe cararile mele se merge agale, luati-o ca invitatie la acea wanderung, cuvant care se traduce prin pribegie, dar si prin ratacire. Nu va asteptati sa participati la ceea ce se numeste o croaziera de divertisment! Riscam pe alocuri sa ramanem prizonierii spinilor care ne inteapa in maracinisurile vietii, printre hatisurile filosofiei, izvoarele subpamantene ale esteticului si straturile argiloase ale geologiei subconstientului. Nu reusim sa evitam poticnirile. In vizibil suntem mai supusi gustului epocii; eu insa ma situez la antipod: ma simt la unison cu artistii care nu si-au pus problema modernitatii, traind-o in necunostinta de cauza! Mi-ar placea sa merg, pe aceeasi poteca, in compania unui Callot atat de uman, a unui Hogarth atat de obraznic uneori, a unui Granville plin de fantezie. Asta...ca sa nu-i mai deranjez pe batranii Bosch, Brueghel sau Dürer.

Artistul Tudor Banus spune despre album:" In carte veti vedea din cine si din ce se compune lumea mea. Imaginile ignora trecerea timpului. Descui teme contemporane cu chei de demult, unele ruginite, care au facut candva epoca. In spatele usii deschise, la temelia subconstientului, palpita memoria folclorului romanesc, cu acea bogatie de arhetipuri care-mi confera o distanta profitabila fata de ravasita lume in care creez astazi.”