Festivalul Culturii Române la Cracovia, aflat la a treia ediţie, se va desfasura în perioada 9 – 12 iulie în spaţiile publice şi culturale ale vechii capitale poloneze. Evenimentele în jurul cărora se construieşte festivalul sunt spectacolele de stradă prezentate de Teatrul Masca, concertul susţinut de formaţia Viţa de Vie si un maraton de film românesc ce va permite cracovienilor să descopere tineri regizori precum Cristian Mungiu sau Radu Muntean.

Evenimentul se inscrie in proiectul Anul României în Polonia organizat de ICR Varsovia inaugurat la Varşovia, în luna iunie.

Festivalul Culturii Române se va desfăşura, într-o formulă condensată, între 9 şi 12 iulie, în mai multe locaţii cunoscute din Cracovia: Piaţa Mare şi Piaţa Mică din Oraşul Vechi, Galeria Krakowska, cinematograful „Pod Baranami”, clubul „Piękny Pies”. Organizarea unei părţi importante a evenimentelor în spaţii deschise, centrale, foarte circulate, face posibil accesul unui public cât mai numeros.

La festivalul vor fi prezente spectacolele de stradă ale Teatrului Masca, concertul susţinut de formaţia Viţa de Vie, o noapte cu muzică românească într-unul dintre cele mai cunoscute cluburi din Cracovia şi proiectii de filme românesti semnate de tineri regizori romani.

Cu ocazia Festivalului Culturii Române la Cracovia, va fi inaugurată expoziţia în aer liber Geografia generozităţii. Viaţa de zi cu zi a polonezilor în refugiul românesc, dedicată Marelui Refugiu Polonez în România, unul dintre episoadele cele mai bune ale relaţiilor româno-polone, când peste 50.000 de polonezi, militari şi civili, s-au refugiat în România, unde a fost conservată şi o parte semnificativă a tezaurului polonez. Expoziţia va putea fi vizitată până în 1 august 2010.

Potrivit ICR Varsovia, Festivalul Culturii Române la Cracovia se va desfasura dupa urmatorul program:

9 iulie 2010

· Ora 20.00 – Teatrul MASCA, Gardienii se întorc, Piaţa Mică din Oraşul Vechi

· Ora 21.00 – Maraton de filme româneşti la cinematograful Pod Baranami: Amintiri din Epoca de Aur (r. Cristian Mungiu, Ioana Uricaru, Hanno Höfer, Răzvan Mărculescu, Constantin Popescu Jr.), Furia (r. Radu Muntean)

10 iulie 2010

· Ora 17.00 – Teatrul MASCA, Pierrot Lunatecul, Galeria Krakowska

· Ora 21.00 – Clubbing, muzică românească şi balcanică, DJ Tavinata & DJ Tăuşance, clubul „Piękny Pies”

11 iulie 2010

· Ora 18.00 – Teatrul MASCA, Gardienii se întorc, Piaţa Mare din Oraşul Vechi

· Ora 19.00 – Concert Viţa de Vie, before & after party DJ Funklore, clubul „Fabryka”

12 iulie – 1 august 2010

· Campania de diplomaţie publică "Geografia generozităţii. Viaţa de zi cu zi a polonezilor în refugiul românesc” – Piaţa Mică a Oraşului Vechi