Cultura traditionala romaneasca legata de vechile ocupatii ale populatiei din mediul rural va fi reprezentata intr-un proiect cultural portughez desfasurat intre 10 iulie - 14 august la Muzeul Muncii „Michel Giacometti” din Setúbal. Proiectul intitulat De longe, de perto /De departe, de aproape consta intr-o expozitie de fotografie etnografica din colectia Muzeului ASTRA din Sibiu si un ciclu de filme antropologice romanesti, organizat cu sprijinul Astrafilm si integrat in programul Noptilor Muzeului Muncii „Michel Giacometti”.

Expozitia cuprinde reproducerea a 40 de fotografii realizate in Romania in primele decenii ale secolului XX, perioada de intensa explorare etnografica, care a scos la iveala bogatia si diversitatea culturilor de pe teritoriul Romaniei, la acea vreme un stat proaspat format si cu o economie preponderent agrara.

Cele 6 filme documentare incluse in programul manifestarii sunt produsul unor cercetari de antropologie vizuala in diferite comunitati culturale de pe teritoriul Romaniei (romanesti, rome, ruse). Explorarea acestora identifica simptome ale comunitatilor traditionale confruntate cu presiuni externe, de natura economica, sociala, culturala, sub amenintarea disparitiei sau unor schimbari ireversibile.

Potrivit ICR, proiectul De longe, de perto se va desfasura dupa urmatorul program:

10 iulie, ora 21.00 – Vernisajul expozitiei de fotografie si proiectia filmului Sibiu - Capitala Culturala Europeana (Dumitru Budrala, 2007, 26 min.)

- 17 iulie, ora 21.00 - La drum (Dumitru Budrala, 1998, 45 min.). Proiectia va fi insotita de o prezentare de Laura Dobrescu.

- 24 iulie, ora 21.00 - Zina. Povestea unui sat din Marginimea Sibiului (Dumitru Budrala, 2004, 60 min.) si Rudaria. Satul morilor (Dumitru Budrala, 2001, 22 min.)

- 31 iulie, ora 21.00 - Blestemul ariciului (Dumitru Budrala, 2004, 93 min.). Invitat: Prof. Dr. José Gabriel Pereira Bastos, Universidade Nova de Lisboa.

- 7 august, ora 21.00 - Drumul pasarilor (Klara Trencsenyi & Vlad Naumescu, 2009, 52 min.)

- 14 august, ora 21.00 - Zina. Povestea unui sat din Marginimea Sibiului (Dumitru Budrala, 2004, 60 min.) si Rudaria. Satul morilor (Dumitru Budrala, 2001, 22 min.)

In Portugalia traiesc aproximativ 40.000 de cetateni romani, raspanditi in Lisabona, Porto si in provincia Algarve din sudul tarii. Romanii din Portugalia se bucura de serviciu religios in limba materna. In Portugalia exista cateva asociatii romanesti cu o bogata acitivitate culturala si sociala. La Universitatea din Porto se preda un curs de limba romana, in cadrul Departamentului de Lingvistica Romanica.

Evenimentele legate de proiectul cultural De longe, de perto /De departe, de aproape se desfasoara in cadrul parteneriatului dintre Primaria Municipiului Setúbal si Complexul National Muzeal ASTRA din Sibiu, cu sprijinul Institutului Cultural Roman, prin Directia Romani din Afara Tarii si al Parohiei Ortodoxe Romane din Setúbal.