Provizorat, cel mai recent roman al Gabrielei Adamesteanu va fi lansat miercuri, 23 iunie, la ora 18.00, la Clubul Taranului, Muzeul Taranului Roman. Romanul aparut in colectia „Fiction Ltd.” a editurii Polirom va fi prezentat Carmen Musat si Bogdan-Alexandru Stanescu. Provizorat este o carte despre cupluri, aflate şi ele sub semnul trecerii, ca şi istoria, o carte despre iubire şi încredere, despre prietenie şi trădare. şi, nu în ultimul rînd, o carte despre condiţia scriitorului. Actorii Alexandra Fasola si Alin State vor citi fragmente din roman.​

​Provizorat, de Gabriela AdamesteanuFoto: Polirom

Nu viitorul ne aduce cele mai mari surprize, ci trecutul pe care nu încetăm să îl recitim toată viaţa, ajunge, la un moment dat, să creadă Letiţia Arcan personaj central din noul roman al Gabrielei Adameşteanu, cunoscut cititorilor din Drumul egal al fiecărei zile. Letiţia nu va şti multă vreme nimic despre viaţa şi moartea fraţilor Branea, unchii săi, iar iubitul ei, Sorin, va fi mereu şantajat cu povestea necunoscuţilor săi părinţi naturali. Responsabilă pentru dificila citire a trecutului este politica dosarelor de familie care a guvernat, 40 de ani, destinele multor oameni. Urmărind-o, naraţiunea basculează din anii 70 în anii 40. Panourile istorice alunecă rapid, proiectînd un climat de provizorat şi nelinişte asupra poveştilor de dragoste.

„Provizorat e în acelaşi timp un roman de dragoste, de familie şi o frescă a secolului XX românesc. Gabriela Adamesteanu ştie ca nimeni alta la noi să creeze personajelor memorabile contexte propagate de la gesturi, obiecte, atmosferă, la realităţi sociale şi evenimente istorice. Pe canavaua documentată sînt ţesute firele unor destine povestite atît de bine încît perioada legionară, dejismul şi mai ales ceauşismul, aşa cum au fost trăite la nivel individual, pot fi percepute şi de cei care nu ştiu mare lucru despre ele.” declara Adriana Bittel citata de editura Polirom.

„Cronică a unei jumătăţi de secol desfăşurate sub semnul Răului, radiografie insuportabil de lucidă a unor eşecuri – politice şi existenţiale deopotrivă – pe care personajele şi le asumă sau, din contră, le refulează bovaric, Provizorat nu va fi pentru toată lumea o lectură confortabilă. Viziunea asupra Istoriei este aici aceea a unui carusel infernal ce funcţionează – implacabil – cu exactitatea unui perpetuum mobile. Provizorat este romanul unei Românii în derivă, construit solid şi în acelaşi timp cu virtuozitate. Forţa epică, anvergura problematicii, fineţea analizei, pregnanţa atmosferei şi a caracterelor puse în conflict fac (şi) din această nouă carte a Gabrielei Adameşteanu – ca odinioară din Dimineaţă pierdută – o carte eveniment.” este de parere Bianca Burţa-Cernat.

Ovidiu Simonca considera ca „Provizorat este o poveste de dragoste, frumoasă şi tristă, care ne ţine cu sufletul la gură, petrecută în vremea comunismului românesc. Gabriela Adameşteanu are rara capacitate de a privi comunismul prin personaje, emoţii, imagini, lucruri mărunte, autoarea refuzînd să eticheteze sau să stigmatizeze. Din viscerele naraţiunii urcă spre cititor câteva întrebări: îşi vor găsi cele două personaje principale un destin prin iubirea lor interzisă? Poţi birui o ideologie printr-un adulter? Poţi să-ţi trăieşti clipa, dacă trecutul e tumefiat şi încărcat? Provizorat este şi un roman vizual, de atmosferă, mistuit de tensiunea aşteptării deznodămîntului. Din acest motiv, cred că un regizor îndrăzneţ ar putea scoate din Provizorat un mare film!”.

Cînd a preluat, ca redactor-şef, în septembrie 1991, revista 22 a Grupului pentru Dialog Social, Gabriela Adameşteanu avea în urmă 26 de ani de muncă în edituri, ca redactor. Romanele Drumul egal al fiecărei zile (1975) şi Dimineaţă pierdută (1984) şi povestirile Dăruieşte-ţi o zi de vacanţă (1979) şi Vară-primăvară (1989) îi aduseseră cele mai importante premii naţionale, iar spectacolul, devenit clasic, realizat la Teatrul Bulandra de Cătălina Buzoianu în 1986 lărgise succesul Dimineţii pierdute.

În mai 2005, cînd se reîntoarce la literatură, Gabriela Adameşteanu lasă în urmă două cărţi de publicistică - Obsesia politicii, 1995 şi Cele două Românii, 2000 - şi o activitate intensă dedicată independenţei presei şi democratizării societăţii româneşti. În 2003, la editura Polirom îi apare romanul Întîlnirea, reeditat, în versiune definitivă, în 2007. Din 2005, cînd Dimineaţă pierdută este publicată la Gallimard, scrierile ei au fost, sau urmează să fie traduse, la edituri importante, în Franţa, Spania, Statele Unite, Italia, Ungaria, Israel, Germania, Bulgaria , Rusia, Estonia, Polonia, Olanda. În 2008, Polirom a inclus cărţile Gabrielei Adameşteanu în colecţia sa de „Opere”. ​