Scriitorul portughez Jose Saramago, laureat al premiului Nobel pentru Literatura in anul 1998, a incetat din viata vineri, la varsta de 87 de ani, in locuinta sa din Lanzarote (Insulele Canare, Spania), informeaza AFP.

Autor al cunoscutelor romane "Eseu despre orbire" (1995) sau "Pestera" (2001), Saramago a fost spitalizat de mai multe ori in ultima perioada, din cauza unor probleme respiratorii, potrivit presei spaniole.

Jose de Sousa Saramago s-a nascut la 16 noiembrie 1922, intr-un sat din provincia Ribatejo, Portugalia. Primul sau volum de proza a aparut in 1947. In anul 1969 intra in Partidul Comunist portughez (pe atunci interzis).

La inceputul anilor '90, Saramago paraseste Portugalia, dupa ce guvernul conservator aflat la putere a refuzat participarea sa la Premiul European pentru Literatura cu "Evanghelia dupa Isus Cristos" (1992), cel mai controversat roman al sau. El se autoexileaza in Spania, locuind de atunci in Lanzarote, impreuna cu sotia sa, jurnalista spaniola Pilar del Rio.

In 1998, Saramago primeste premiul Nobel pentru Literatura.