Institutul Cultural Roman participa pentru a doua oara la Festivalul de Arhitectura din Londra, cel mai important eveniment de gen din Marea Britanie, desfasurat in perioada 19 iunie - 4 iulie a.c. Proiectul romanesc, numit City Skills for Life, face parte din sectiunea International Architecture Showcase coordonata de British Council, alaturi de alte 35 de proiecte ale institutelor culturale si ambasadelor din Londra.

Proiect: Casa Poporului, foto Anda StefanFoto: ICR

Programul festivalului cuprinde peste 200 de evenimente pe durata celor doua saptamani - instalatii si interventii in spatiul public, expozitii si dezbateri, care raspund creativ temei Welcoming City (Orasul primitor) propuse pentru editia din acest an.

Proiectul City Skills for Life, organizat de ICR Londra si curatoriat de Gabriela Massaci, prezinta o echipa de arhitecti, designeri si artisti care investigheaza natura paradoxala a Bucurestiului: un oras primitor, care de-a lungul timpului a evoluat haotic, fara o planificare urbana riguroasa. Proiectul urmareste sa reflecte in particular contrastul dintre confuzia spatiului urban romanesc si cel londonez, analizand totodata efectele dezvoltarii organice si ale sistematizarii controlate asupra modului de viata al locuitorilor capitalei.

Potrivit ICR, participarea romaneasca include urmatoarele componente:

- o conferinta cu titlul Rezistand interpretarilor: Casa Poporului, sustinuta de profesorul Augustin Ioan, care va oferi o perspectiva politica si sociologica asupra cladirii;

o expozitie de fotografie de arhitectura realizata de Anda Stefan, cu imagini nestiute din subteranele Casei Poporului;

- doua proiectii de film: un documentar de 15min realizat de regizorul Eugen Ciocan, cu interviuri cu locuitori din Bucuresti, turisti si straini stabiliti temporar in capitala, si un film experimental de 7min de arhitectul Dorin Stefan, care analizeaza straturile construite ale capitalei si implicatiile etice ale proiectarii de imobile spectaculoase in zone urbane nedezvoltate;

- o instalatie realizata de designerul Carmen Secareanu, numita Campuri primitoare (Welcoming Fields), care consta in flori albe de otel, inalte de 3m, amplasate in trei spatii publice: Bermondsey Square, Southwark Cathedral (ambele in zona London Bridge) si Golden Square, in legendarul cartier Soho.

Vernisajul expozitiei de fotografie, conferinta sustinuta de Augustin Ioan si proiectiile filmelor vor avea loc pe 21 iunie la ICR Londra, in prezenta Ambasadorului Romaniei in Marea Britanie. Expozitia va fi deschisa pana pe 3 iulie a.c., in sala Brancusi de la sediul ICR din 1 Belgrave Square.

Festivalul de Arhitectura este organizat de Institutul Regal al Arhitectilor Britanici, New London Architecture si The Architecture Foundation, cu sprijinul Arts Council.