Timp de trei zile orasul Bistrita se intoarce in vremuri medievale. Intre 18 si 20 iunie Cetatea Bistritei va incerca sa redescopere si sa valorifice istoria medievala a orasului. Tema istorica a celei de-a patra editii e festivalului va fi "Petru Rares si Cetatea Bistritei. A doua domnie", in scena istorica de acum domnitorul moldav urmand sa fie oaspetele Bistritei pentru o noapte", spun organizatorii evenimentului.

Actorii Dan Radulescu si Liviu Pancu ii vor interpreta pe Judele Peter Rehner si pe domnitorul Petru Rares la festivalul medieval bistritean

Serbarile Bistritei medievale 2010 vor propune spectatorilor un scenariu istoric in care domnitorul Moldovei, Petru Rares va fi oaspetele bistritenilor, pentru o noapte. Se intampla acest lucru in 25 noiembrie 1543, cand Petru Rares renunta la intentia de-a recuceri Cetatea Ciceului, din mainile ungurilor, in primul rand datorita vremii nefavorabile, "ploile necontenind de doua luni de zile" (dupa cum mentiona cronica vremii), in aceste conditii oastea domnitorului moldav neputandu-se apropia de cetate. Se va apropia, insa, de Cetatea Bistritei, pentru a-i determina pe bistriteni sa-i plateasca Censul de Sanmartin. Dupa negocierile care au durat cateva zile, partile ajung la o intelegere, bistritenii platindu-i domnitorului doar 1940 de florini, din 8 000, cati cerea la inceput Petru Rares. Astfel ca, "in ziua de 25 noiembrie 1543 Rares intra in trasura pe portile orasului, fel de a calatori cu care trebuise sa se obisnuiasca din 1538, cand cu necazurile patite la trecerea muntilor".

Scenariul istoric "Petru Rares si Cetatea Bistritei. Partea a doua" se va desfasura sambata, 19 iunie, in a doua zi a festivalului medieval bistritean, dupa Parada Cavalerilor, Domnitelor, Stegarilor, Menestrelilor, Armelor si Costumelor Medievale, condusa de Judele Bistritei, care va incepe la ora 17.00. Judele Bistritei din acea vreme, Peter Rehner va fi interpretat de actorul Dan Radulescu, iar domnitorul Petru Rares va fi interpretat de regizorul si actorul Liviu Pancu. Pentru ca personajul sa fie cat mai autentic, organizatorii au imprumutat vesmintele domnitorului moldav de la Teatrul Mihai Eminescu din Botosani, care are programata in aceasta stagiune Trilogia Moldovei, a lui Barbu Stefanescu Delavrancea.

Serbarile Bistritei Medievale 2010 au pregatite multe alte evenimente pentru publicul bistritean si nu numai.

Mai multe informatii despre programul festivalului gasiti pe site-ul evenimentului www.bistritamedievala.ro .