La sfarsitul saptamanii trecute a avut loc vernisajul expozitiei de fotografie "Steampunk Autochrome" a artistului Nicu Ilfoveanu, expozitie deschisa la Scoala de Arte "Jose Maria Cruz Novillo" din Cuenca. Evenimentul s-a desfasurat in cadrul sectiunii OpenPhoto a Festivalului international de fotografie si arte vizuale PHOTOESPANA, editia a XIII-a. Festivalul de fotografie PHotoespana este in aceasta perioada in centrul evenimentelor culturale spaniole. Expozitia poate fi vizitata pana pe 25 iulie.

expozitie Nicu IlfoveanuFoto: ICR

In cadrul programului de expozitii Open Photo din cadrul Festivalului PHotoEspana 2010 publicul a avut ocazia sa parcurga opt viziuni artistice diferite si sa-si creeze o imagine de ansamblu asupra fotografiei contemporane europene si nu numai. Maratonul vernisajelor a inceput la ora 18:00 cu prezentarea proiectului colectiv "Modernizare" realizat de Platforma Cultura - Europa Centrala; au urmat expozitiile artistilor din Polonia, Franta, Marea Britanie, Mexic, Portugalia, Germania si s-a incheiat la ora 21:00 cu inaugurarea expozitiei "Steampunk Autochrome" de Nicu Ilfoveanu, organizata de ICR Madrid impreuna cu PHotoEspana si Scoala de Arte "Jose Maria Cruz Novillo".

Seria de fotografii a artistului roman a atras atentia publicului prin imbinarea tehnicilor clasice (seria de fotografii a fost realizata cu un aparat box-camera) cu procedee moderne de procesare digitala si prin rigurozitatea cu care acesta trateaza detaliile de panotare si productie (tipul de hartie, ramele din metal realizate special pentru aceasta serie). Alaturi de fotografii, Nicu Ilfoveanu prezinta in Cuenca si o serie de sapte filme realizate in format Super8, reprezentative pentru tehnica de stampare metrica introdusa de artist in domeniul artei video, informeaza ICR Madrid. Artistul foloseste un procedeu care presupune inregistrarea imaginilor la frecvente diferite si "modelarea" materialului prin montaj, in vederea obtinerii unui ritm poetic.

PHOTOESPANA cuprinde 69 de expozitii, workshop-uri de fotografie, portfolio reviews, conferinte, programe educationale, proiectii si activitati stradale. Sunt programate expozitii de Harold Edgerton, Lazslo Moholy-Nagy, Helen Levitt, Bleda y Rosa, Juergen Teller, Jeff Wall, Roman Singer etc. Programul OpenPhoto se desfasoara pentru al doilea an consecutiv in Cuenca si prezinta lucrari ale urmatorilor artisti: Claire Chevrier, Nicu Ilfoveanu, Tamara Loreny, Konrad Pustola, Gabriella Sancisi, Gerardo Suter, Patrick Tosani si Juan Valbuena precum si doua expozitii colective. OpenPhoto este o initiativa a PHE sustinuta de autoritatile locale, provinciale si regionale din Cuenca si Comunitatea Castilla La Mancha, in colaborare cu institutele culturale sau ambasadele tarilor participante. ICR Madrid continua colaborarea cu PHE, anul acesta alaturi de Goethe Institut Madrid, British Council, Institutul Polonez de Cultura, Institutul Mexicului, Ambasada Frantei, Culture France, Ambasada Portugaliei si Institutul Camoes.