Comemorarea a 121 de ani de la moartea poetului national, Mihai Eminescu, a fost pusa in umbra de agenda politica fierbinte din aceste zile, nici in Capitala, nici in tara neavand loc manifestari semnificative.

Practic, ceremoniile dedicate comemorarii lui Mihai Eminescu s-au concentrat la Ipotesti, satul unde a copilarit poetul, aici cateva zeci de oameni participand la o slujba de pomenire, informeaza Agerpres.

Tot marti, in bisericuta familiei Eminovici a fost vernisata o expozitie de vesminte de cult pretioase si un studiu teologico-spiritual Eminescu, realizat si prezentat de muzeograful Maria M. Cassian.

In schimb, Mihai Eminescu va fi omagiat, duminica, dupa Sf. Liturghie, la Biserica romaneasca Sf. Parascheva (ctitorie brancoveneasca din 1692) de catre Institutul Cultural "Dimitrie Cantemir" din Istanbul si Comunitatea ortodoxa romana din Istanbul.

Potrivit ICR, in cadrul evenimentului va conferentia scriitorul Ali Narcyn (Istanbul), care a tradus pentru prima oara pe Eminescu in turca direct din romana, intr-un prim volum publicat anul trecut, iar Corala Anastasis din Deva, dirijata de preot Dorin Kladni, va interpreta compozitii pe versuri eminesciene.

De asemenea, in suplimentul literar al prestigiosului cotidian turc 'Cumhuriyet', sub semnatura lui Ali Narcyn, va fi publicata o pagina intreaga consacrata lui Eminescu, iar la postul de televiziune Ulusal TV, Ali Narcyn si Mihai Maxim vor realiza o emisiune dedicata marelui poet.