La editia din acest an a Festivalului International de Poezie de la Genova, Romania va fi reprezentata de poeta Svetlana Carstean si de traducatoarea Ileana Maria Pop. Festivalul, cea mai importanta manifestare de gen a Italiei, ajuns la cea de-a XVI-a editie, se desfasoara in perioada 10-20 iunie.

Svetlana Carstean a obtinut cu volumul de versuri Floarea de menghina, aparut la Editura Cartea Romaneasca, in 2008, o serie de premii importante: Premiul pentru poezie conferit de Radio Romania Cultural pentru anul 2008, Premiul pentru debut al revistei Romania literara, Premiul National Mihai Eminescu pentru Poezie Opera Prima, 2008 si Premiul Uniunii Scriitorilor din Romania pentru debut. Svetlana Carstean va sosi la Genova de la Paris, unde efectueaza in prezent o prestigioasa rezidenta pentru scriitori la centrul Recollets.

Traducatoarea Ileana Maria Pop este care a tradus, in premiera in limba italiana, opt poeme din volumul Floarea de menghina, al Svetlanei Carstean (Insomnia, Ora 6 Dimineata, Visul, Continuarea visului, Una, Doua, Sunt femeie, Balada ghetelor de lac) si trei poeme din volumul Miau, spun pe linga picioarele tale sau Mareea roz, volum in curs de publicare (Portretul tau sau Cind mi-ai povestit despre Gertrude, A new girl in town I, A new girl in town II).

Ileana Maria Pop, beneficiara unei burse ICR pentru tineri traducatori (sesiunea mai-iunie 2008), a colaborat cu IRCCU Venetia incepand cu editia 2009 a Salonului International de Carte de la Torino. In cadrul editiei 2010 a participat in calitate de traducator si interpret al Norei Iuga si Dan Lungu.

Prima lectura bilingva a acestor poezii va avea loc joi, 17 iunie, de la ora 21.00 la Palatul Ducal din Genova iar a doua vineri, 18 iunie, de la ora 21.00 in Sala P. Bozzo din Bogliasco, informeaza IRCCU. In afara dezbaterilor si a lecturilor propriu-zise, Festivalul va cuprinde o serie de manifestari tip performance, reading, lansari de carte, proiectii de film, excursii tematice, mese rotunde etc.

Participarea Svetlanei Carstean si a Ilenei Maria Pop la Festivalul International de la Genova beneficiaza de sustinerea financiara a Institutului Cultural Roman.

La editia din 2009, din partea Romaniei au participat poeta Adela Greceanu si traducatoarea Serafina Pastore.

De-a lungul editiilor precedente Festivalul a insumat circa 800 de invitati din 82 de tari, printre care nume importante ale literaturii contemporane (Wole Soyinka, Derek Walcott, Czeslaw Milosz, Michel Houellebecq, Alejandro Jodorowsky etc.), Festivalul se bucura de sprijinul regiunii Liguria, al provinciei si primariei din Genova, de patronajul Comisiei Europene si al UNESCO.

Incepand din 2008 s-a lansat sectiunea ¬European Voices¬, destinata poetilor din tarile membre ale Uniunii Europene. Datorita succesului de care s-a bucurat in anii precedenti, in acest an, sectiunea se va desfasura pe durata a 5 zile (14-18 iunie). Vor participa poeti din 20 de tari, printre care Adonis (Siria), Arjan Leka si Besnik Mustafaj (Albania), Benny Andersen (Danemarca), Krisztina Toth (Ungaria), Sibila Petlevski (Croatia), Johanna Venho (Finlanda), Leons Briedis (Letonia), Athina Papadaki (Grecia), Semier Insayif (Austria), Javier Krahe (Spania), Bejan Matur si Tugrul Tanyol (Turcia), Dato Magradze (Georgia).