Romania va prelua joi, 17 iunie 2010, prin presedintele Institutului Cultural Roman, dl Horia-Roman Patapievici, presedintia EUNIC – European Union National Institutes for Culture. Evenimentul va avea loc in cadrul intalnirii conducatorilor institutelor din reteaua EUNIC, desfasurata la Bucuresti, la sediul ICR, in zilele de 17 si 18 iunie.

Preluarea presedintiei EUNIC urmeaza alegerii lui Horia-Roman Patapievici in functia de vicepresedinte al organizatiei, la reuniunea EUNIC din 2008 de la Berlin.

Potrivit ICR, la intalnirea de la Bucuresti vor participa, printre altii, Delphine Borione, director, Departamentul de Politici Culturale, Ministerul Afacerilor Externe (Franta), Judit Hajba, director international al Balassi Institute (Ungaria), Hans Georg-Knopp, secretar general al Goethe Institut (Germania), Martin Davidson, director general al British Council (Marea Britanie), Finn Andersen, secretar general al Institutului Cultural Danez.

EUNIC (www.eunic-europe.eu) este reteaua institutelor culturale nationale din Europa, constituita la Praga in 2006, la initiativa British Council. In prezent, EUNIC reuneste 29 de organizatii culturale de nivel national din 26 de tari europene, printre care institutii de mare prestigiu, precum British Council, Institut Français, Goethe Institut, Instituto Cervantes, Instituto Camões, Institutele Italiene de Cultura.

In primavara lui 2008 a fost constituita reteaua locala EUNIC Romania.

Academia de Vara EUNIC la Centrul Cultural Palatele Brancovenesti - Mogosoaia

In perioada 14-18 iunie 2010, la Centrul Cultural Palatele Brancovenesti de la Mogosoaia, se va desfasura a III-a editie a Academiei de Vara EUNIC. Academia este organizata de Institutul Cultural Roman cu sprijinul retelei EUNIC din Bucuresti, sub presedintia Institutului Polonez.

Academia de Vara EUNIC isi propune sa ofere o introducere in strategia EUNIC si in modalitatile sale de lucru, dar si un cadru pentru formularea unor proiecte concrete. Printre temele vizate figureaza teoria si practica selectiei, dezvoltarii si managementului proiectelor, activitatea in retea, PR si pozitionare publica. Participantii la program sunt tineri manageri de proiect si experti din cadrul institutelor si centrelor culturale din reteaua EUNIC de la Copenhaga, Paris, Varsovia, Stockholm, Lisabona, Bucuresti, s.a. Lucrarile acestei editii vor fi moderate de Benjamin Wunsch-Grafton, trainer, absolvent al Universitatii Oxford (Master of the Arts, studii de germana si filozofie).

Un obiectiv specific al editiei din acest an este initierea unui proiect dezvoltat in cooperare in domeniul artei contemporane, informeaza ICR