Leonard Slatkin a anuntat ca decizia sa de a nu mai dirija opera "La Traviata" de Giuseppe Verdi, dupa o singura reprezentatie pusa in scena la Metropolitan Opera din New York, in aprilie, a fost influentata de un conflict cu soprana romana Angela Gheorghiu, informeaza site-ul freep.com, citat de Mediafax.

Presa americana a comentat pe larg la acea vreme decizia renumitului dirijor american, declarand ca acesta a venit la New York nepregatit pentru a dirija capodopera lui Verdi. Leonard Slatkin considera insa ca acest curent de opinie este cauzat de o eroare de lectura a jurnalistilor americani, care au interpretat in mod gresit anumite pasaje din jurnalul sau online.

"Nu am spus niciodata asa ceva", a declarat Leonard Slatkin, directorul muzical al companiei Detroit Symphony Orchestra (DSO). "Eram, probabil, chiar prea pregatit. Cunosc aceasta opera pe de rost. Puteam sa o dirijez din memorie", spune Slatkin.

Leonard Slatkin, in varsta de 65 de ani, care s-a retras de la conducerea operei "La Traviata" de la teatrul Metropolitan din New York, a devenit de atunci subiectul predilect al criticilor americani specializati in muzica clasica.

Compozitorul si dirijorul american a tinut sa repuna lucrurile in ordine si sa faca lumina in acest subiect controversat, acordand un interviu pentru Free Press, explicand ce s-a intamplat in timpul primei reprezentatii a spectacolului "La Traviata", aparandu-si reputatia si pregatirea muzicala, dar, mai ales, oferind detalii despre conflictul pe care l-a avut cu "talentata dar temperamentala soprana romana Angela Gheorghiu".

Leonard Slatkin nu s-a absolvit complet de vina si a recunoscut ca a comis cateva erori in seara premierei. El a explicat ca soprana romana a avut "un comportament lipsit de profesionalism" - blocand vederea catre ceilalti artisti, acordandu-si libertati nepermise, cantandu-i ariile prea devreme si ignorand comenzile dirijorului - si l-a enervat atat de mult, incat si-a pierdut sangele rece in timpul actului al doilea.

"Dintr-o data, m-am surprins spunand: «Ce dracu' se intampla?». Au existat pasaje in care stiu ca am gresit, dar nu stiam ce sa fac. Eram complet in aer", a explicat dirijorul american. "La sfarsitul actului al doilea, exista o scena de ansamblu. Este una dintre scenele in care toti cantaretii trebuie sa priveasca spre dirijor. Fiecare are un rol, iar eu dau indicatiile. Ea a trecut in fata tuturor si a cantat inaintea tuturor. Nu spun ca a facut-o intentionat, pentru ca nu stiu acest lucru. Insa nu a fost deloc sincronizata cu ce faceau ceilalti artisti pe scena. Nu a existat deloc acel sentiment de coeziune", a adaugat regizorul american.

Cariera lui Leonard Slatkin a fost un adevarat roller coaster in ultima perioada. Compozitorul si dirijorul american a suferit un infarct in noiembrie 2009, dar si-a revenit si a sustinut cu DSO, in februarie 2010, un turneu incununat de succes in Florida. Leonard Slatkin si-a prelungit apoi cu inca doi ani contractul cu aceasta companie. Desi spectacolul sau cu "La Traviata" de la Metropolitan din New York a fost un punct slab al carierei, muzicianul american a reusit sa treaca peste acest moment delicat si a repurtat un nou succes, saptamana trecuta, fiind numit in functia de director muzical al Orchestrei Nationale din Lyon (Franta).

Angela Gheorghiu, in varsta de 44 de ani, este deja un "superstar" al operei internationale, fiind, totodata, unul dintre cel mai bine vanduti artisti de muzica clasica. Lansarea sa in strainatate a avut loc in 1992, la Covent Garden, cu "Boema", de Puccini. In acelasi an, ea a debutat pe scenele renumitelor Metropolitan Opera din New York si Staatsoper din Viena. De atunci, soprana a cantat pe cele mai mari scene ale lumii.