In ultima luna a acestei stagiuni a Orchestrelor si Corurilor Radio, cunoscul dirijor Christian Badea revine la pupitrul Orchestrei Nationale Radio, in doua concerte ce vor avea loc la Sala Radio, pe 4 si 11 iunie, incepand cu ora 19:00.

Solistii primului concert ce se va desfasura sub bagheta lui Christian Badea - vineri, 4 iunie - sunt Alexandru Tomescu (vioara) si Filip Papa (violoncel). Ei vor interpreta Concertul in la minor pentru vioara, violoncel si orchestra, op.102 de J. Brahms. Programul mai cuprinde lucrarea Corale si cutii muzicale de Diana Rotaru si Simfonia a VI-a in si minor Patetica, op.74 de P. I. Ceaikovski.

Al doilea concert, programat vineri, 11 iunie, il va avea ca solist pe pianistul Horia Mihail, care va interpreta Concertul nr.2 in fa minor pentru pian si orchestra, op.21 de F. Chopin. Programul mai cuprinde Simfonia a II-a de Doina Rotaru si Simfonia a III-a cu orga in do minor, op. 78 de C. Saint-Saëns.

Personalitate de prima marime a lumii muzicale contemporane, dirijorul Christian Badea, invitat obisnuit al unor institutii de renume, precum Metropolitan Opera din New York, a studiat vioara la Conservatorul din Bucuresti, iar in anul 1970 a plecat cu o bursa la Bruxelles, unde a studiat tehnica dirijorala. A urmat apoi cursuri la Salzburg, unde a studiat cu Herbert von Karajan, apoi la prestigioasa Juilliard School din New York, unde unul dintre cei mai importanti mentori ai sai a fost Leonard Bernstein.

Si-a inceput cariera in Statele Unite, ca director muzical al Columbus Symphony. Din 1987, cand a dirijat pentru prima data la Metropolitan Opera, a sustinut peste 170 de concerte, ca invitat obisnuit al celebrei institutii din New York. Notorietatea si-a castigat-o si ca dirijor invitat la Opera de Stat din Viena, Royal Opera House Covent Garden, Bayerische Staatsoper-München sau la Opera Nationala din Lyon. Sub bagheta sa, mai mult de 80 de opere de Mozart, Strauss, Wagner, Verdi, Puccini sau Prokofiev au fost interpretate intr-o maniera aparte. Performantele i-au fost recunoscute si printr-un Premiu Grammy, in 1985, pentru opera "Antoniu si Cleopatra" de Samuel Barber.

Publicul bucurestean a avut ocazia sa-l revada in octombrie 2006, dupa 32 de ani de absenta. Versiunea Simfoniei a IX-a de G. Mahler la pupitrul Orchestrei Nationale Radio, in concertul inaugural al Stagiunii 2006/2007 a intrunit aprecieri unanime ale presei de specialitate si ale muzicienilor cu care a colaborat. Tot la Bucuresti, Christian Badea a dirijat noi concerte cu Orchestra Nationala Radio si a fost apoi invitat sa deschida seria Concertelor aniversare - 140 de ani - ale Filarmonicii „George Enescu” (octombrie 2008).

Elevii si studentii au intrarea gratuita, informeaza Orchestrele si Corurile Radio.