A murit Mihai Draganescu, fost presedinte al Academiei Romane

de Alina Neagu     HotNews.ro
Duminică, 30 mai 2010, 18:40 Actualitate | Cultură


Academicianul Mihai Draganescu, fost presedinte al Academiei Romane si creatorul scolii romanesti de informatica, a murit, vineri, la varsta de 82 de ani, anunta Agerpres, citand Biroul de presa al Academiei Romane.

Inginerul Mihai Corneliu Draganescu s-a nascut la 6 octombrie 1929, la Faget, in judetul Prahova si a fost membru corespondent (1 martie 1974) si membru titular (22 ianuarie 1990) al Academiei Romane, presedinte al Academiei Romane (2 februarie 1990 - 18 ianuarie 1994), fondator si presedinte al Sectiei de Stiinta si Tehnologia Informatiei (1992-1994 si din 1998).

Mihai Draganescu a urmat studiile liceale la Ploiesti. A absolvit Institutul Politehnic din Bucuresti in 1952, cand si-a luat licenta in electronica. In 1957, a devenit doctor inginer, cu teza 'Capacitatile tuburilor electronice si dependenta lor de conditiile de functionare'. In 1974, a obtinut titlul de doctor docent. A fost asistent, lector, conferentiar si profesor la Facultatea de Electronica si Telecomunicatii, iar intre anii 1961-1966 a fost prodecan si decan al acestei institutii.

Mihai Draganescu a fost presedinte al Comisiei pentru Metalurgie, Constructii de Masini, Electrotehnica si Electronica din cadrul Consiliului National pentru Stiinta si Tehnologie (1965-1967), secretar permanent al Comisiei guvernamentale pentru dotarea cu tehnica de calcul si automatizarea prelucrarii datelor (1967-1971). Intre anii 1989-1990, a ocupat functia de viceprim-ministru al guvernului provizoriu condus de Petre Roman, iar in perioada 1994-1997 a fost ambasadorul Romaniei in Belgia. Din anul 1992, este profesor consultant la Universitatea 'Politehnica' Bucuresti. Din 1996, este cercetator stiintific gradul I la Institutul de Cercetari pentru Inteligenta Artificiala al Academiei Romane, unde se ocupa de un program de cercetare referitor la modelarea structural-fenomenologica.

In domeniul activitatii educationale, Mihai Corneliu Draganescu, a creat si o scoala romaneasca de dispozitive electronice semiconductoare si de microelectronica (1963-1990). A avut contributii in solutionarea a numeroase probleme teoretice, printre care: influenta sarcinii electrice spatiale asupra capacitatilor dintre electrozii tuburilor electronice (1953-1960), circuitele elctronice neliniare si influenta nelinearitatii capacitatii dispozitivelor electronice asupra oscilatorilor electronici (1956-1958), teoria tranzistorului la nivele mari de injectie (1960-1962), efectele inductive la dispozitive semiconductoare (1961-1965), teoria diodei dielectrice (1964-1965). In domeniul microelectronicii, a creat o noua disciplina originala: electronica functionala (1978-1991). In acelasi timp, Draganescu este initiator si promotor al revolutiei informatice in Romania. A conceput o noua teorie a informatiei pe baze structural-fenomenologice si elemente conceptuale privind Societatea informatica in Romania (1970-2001).

In calitate de lider al informaticii romanesti, a initiat construirea retelei nationale de centre teritoriale de calcul, introducerea informaticii in programa de invatamant si dezvoltarea industriei de software in tara noastra. In domeniul filosofiei stiintei, a publicat lucrari in Romania, Statele Unite si Belgia si a inventat conceptele de informaterie si ortoenergie. A tinut conferinte si comunicari peste hotare in mari orase ale lumii: Atena, Berlin, Bruxelles, Budapesta, Moscova, Sankt Petersburg, Praga, Roma, Beijing, Tokyo, New Delhi.Draganescu este considerat ca fiind un important pilon al renasterii Academiei Romane dupa 1990. Intre anii 1990-1994, Draganescu a fost presedintele Academiei Romane, succedandu-l pe Radu Voinea. A fost ales membru de onoare al Academiei de Stiinte din Republica Moldova.

Mihai Draganescu a primit mai multe premii in tara, dar si peste hotare: Premiul Ministerului Educatiei Nationale pentru Cercetarea Stiintifica (1963), Ordinul 'Meritul Stiintific' (1966), Ordinul 'Steaua Republicii' (1971), Medalia 'Centenar Mihai Eminescu' (1989), Premiul 'Constantin Noica' (1996), Premiul Canalului Romania Cultural al Societatii Romane de Radiodifuziune (2000), Premiul Centrului International Biografic din Cambridge (1999), Medalia Mileniului III, conferita de Institutul Inginerilor Electrotehnisti si Electronisti. A fost distins cu ordinul 'Comandor al Legiunii de Onoare' (Franta, 1971), cu Diploma 'Meritul Academic' (1999) si Ordinul 'Steaua Romaniei', in grad de comandor (2000).


Citeste mai multe despre   
4574 vizualizari

 • -4 (4 voturi)    
  sa mai asteptam inainte de a face aprecieri (Duminică, 30 mai 2010, 20:04)

  papadie [anonim]

  un academician care a incalecat doua regimuri: comunist si fsnist. la fel ca solomon marcus sau razvan teodorescu. despre valoarea acestor personaje care au dus-o bine oricand probabil ca o sa ne lamurim la vreun deceniu dupa ce vor dispare. si probabil ca dupa vreo 20 de ani o sa aflam cine ne-au fost cu adevarat academicienii si ce legatura au avut ei cu puterea (dinainte si dupa 90). cred ca vom afla niste lucruri extrem de interesante.
  • +2 (2 voturi)    
   de toata jena (Duminică, 30 mai 2010, 21:59)

   toni [anonim] i-a raspuns lui papadie

   papadie, stii ce-i ala obraz?
  • +2 (2 voturi)    
   traiesti intro lume deprofesionalizata (Duminică, 30 mai 2010, 22:19)

   Eneas [anonim] i-a raspuns lui papadie

   A fost un mare specialist roman ,cum nu vor mai fi 100 de ani de aici incolo!
   Chiar imi este mila de tine ,traiesti si vei trai intro tara de ratati !
   nu te mai obosi sa raspunzi , esti tot ce are mai scump Romania lui Iliescu !
   • 0 (0 voturi)    
    Ah, vivat academia (Luni, 31 mai 2010, 7:32)

    R.A.Muresan [utilizator] i-a raspuns lui Eneas

    Papadie, nu-mi place mefienta ta si nici modul in care pui problema, dar, da. De data asta ai dreptate.
    Eneas, iarta-ma ca intreb: esti inginer sau (poate) specialist in greaca veche? Sau doar un ratacit intr-o tara de "ne-ratati"...
    Dar pentru a evita discutii inutile, sa "introdeschidem" subiectul printr-un citat genial din academicianul Mihai Draganescu:
    ---- "Modelul ortofizic al ortobiontilor si introdeschiderii ar putea deschide calea explicarii a doua fenomene: 1) o eventuala interactiune a unui corp cu molecule imediat vecine, de contact, interactiune electromagnetica, dar cu posibilitatea de a atasa aceste molecule corpului viu si de a le conferi ortosensuri biologice de influenta (nu se pot explica astfel efectul Kirlian si unele manifestari mai putin obisnuite puse in evidenta prin metode electromagnetice?); 2) cuplaje informateriale intre organisme vii care ar putea explica fenomenele telepatice si alte procese parapsihologice".
 • -1 (1 vot)    
  ah, vivat academia (2) (Luni, 31 mai 2010, 7:49)

  R.A.Muresan [utilizator]

  Pentru cine are nelamuriri in privinta lui Mihai Draganescu, se recomanda lectura Tarii bazaconiilor a lui Gheorghe Stratan, aparuta hat, in 1993, pe vremea cind politrucii, specialistii in securitate si cultura minereasca dar si alte faruri calauzitoare ale natiei faceau aici legea, primind, in fine, ceea ce li s-ar fi cuvenit de mult: toate pozitiile influente din stat. Pozitii pe care, asa cum zice povestea, nu le-au lasat nici pina astazi, cind ies din istorie, din politica si din ce mai vrem noi, in plina glorie, doar cu picioarele inainte (pentru detalii, vezi opera oratorica iliesciana -- "Voi iesi din politica doar cu picioarele inainte")
 • -1 (1 vot)    
  Tara Bazaconiilor (Luni, 31 mai 2010, 8:25)

  R.A.Muresan [utilizator]

  ...e tara in care traim dar si numele inspirat al cartii lui Gheorghe Stratan. Cartea aceasta merita citita mai mult ca oricind astazi fiindca e scrisa pentru noi, romanii de pretutindeni: se adreseaza adulatorilor de false valori dar si celor care nu au un simt critic dezvoltat. Mai ales ca intre timp am fost martori la scandalul Spiru Haret, combinatul de diplome si sudura spirituala avansata in medii cu neo-stiinta, ortofizica si specialisti ultrasi super-naspa-profesionalizati, in care toa'rsul specialist in securitate si problemele tarii, Aurelian Bondrea, calificat la locul de munca in meseria bratara de rector a pus bazele unui invatamint avansat (cam ca la Princeton), dind un nou avint imposturii.
 • -1 (1 vot)    
  Tara Bazaconiilor (2) (Luni, 31 mai 2010, 12:37)

  R.A.Muresan [utilizator]

  E cu ridicol demersul complet necritic al celor de la hotnews privitor la personalitatea acad.prof.dr.inginer Mihai Draganescu, in conditiile in care ei isi fac un titlu de glorie din critica a sistemului bugetar -- printr-un exces de zel care frizeaza uneori provocarea --, in vreme ce omul despre care vorbim aici a fost unul dintre titanii imposturii cu fason academic de la noi, beneficiar al unui sistem bugetar tipic neperformant. Gheorghe Stratan consemneaza in mod onest in cartea sa ca fostii studenti il descriu pe Mihai Draganescu ca pe un bun profesor. Asta nu inseamna insa ca se poate trece cu vederea impostura sa, si nici ca, la un moment dat, un asemenea personaj a putut conduce Academia Romana. Nu ar trebui uitat nici episodul in care acelasi inginer Mihai Draganescu, prin influenta sa si nu prin argumente de ordin lingvistic a zapacit o tara intreaga impunind pina la urma trecerea la scrierea cu î din a.
  Gheorghe Stratan conchidea amar in capitolul dedicat bazaconiilor academice si personalitatii lui Mihai Draganescu:
  "nu numai Renasterea a avut nevoie de titani; orice epoca isi are titanii pe care ii merita".
  As mai spune ca daca hotnews tine la cititorii sai scoliti, ar face foarte bine daca si-ar angaja un consultant competent pe probleme de stiinta.
 • -1 (1 vot)    
  Tara bazaconiilor (2) (Luni, 31 mai 2010, 12:43)

  R.A.Muresan [utilizator]

  E ridicol demersul complet necritic al celor de la hotnews privitor la personalitatea acad.prof.dr.inginer Mihai Draganescu, in conditiile in care ei isi fac un titlu de glorie din critica sistemului bugetar -- printr-un exces de zel care frizeaza uneori provocarea --, in vreme ce omul despre care vorbim aici a fost unul dintre titanii imposturii cu fason academic de la noi, beneficiar al unui sistem bugetar tipic neperformant. Gheorghe Stratan consemneaza in mod onest in cartea sa ca fostii studenti il descriu pe Mihai Draganescu ca pe un bun profesor. Asta nu inseamna insa ca se poate trece cu vederea impostura sa, si nici ca, la un moment dat, un asemenea personaj a putut conduce Academia Romana. Nu ar trebui uitat nici episodul in care acelasi inginer Mihai Draganescu, prin influenta sa si nu prin argumente de ordin lingvistic a zapacit o tara intreaga impunind pina la urma trecerea la scrierea cu î din a.
  Gheorghe Stratan conchidea amar in capitolul dedicat bazaconiilor academice si personalitatii lui Mihai Draganescu:
  "nu numai Renasterea a avut nevoie de titani; orice epoca isi are titanii pe care ii merita".
  As mai spune ca daca hotnews tine la cititorii sai scoliti, ar face foarte bine daca si-ar angaja un consultant competent pe probleme de stiinta.
  • 0 (0 voturi)    
   Poate hotnews (Luni, 31 mai 2010, 14:44)

   Fane [anonim] i-a raspuns lui R.A.Muresan

   nu vrea sa intre intre maruntele conflicte personale dintre oamenii de stiinta. Aparitia "Ortofizicii" a fost salutata de Noica. Poate pentru momentul in care a fost tiparita a fost ceva bun. E pacat sa duci un razboi impotriva unui disparut.
   • 0 (0 voturi)    
    Daca nici in forumuri nu se poate, atunci unde? (Luni, 31 mai 2010, 15:42)

    R.A.Muresan [utilizator] i-a raspuns lui Fane

    Nu e vorba aici de conflicte personale: nu l-am cunoscut personal pe academician si nici nu aveam nevoie sa-l cunosc pentru a face judecati de valoare asupra "operei" sale epistemologice.
    E vorba de ceea ce valorizam noi romanii in general si de faptul ca tinem mult la fason, indiferent de ce se afla in spatele sau: asta inseamna ca sintem superficiali, mediocri, nepasatori si complet neinteresati de cunoasterea autentica.
    Mai e vorba aici de razboiul impotriva prototipului de impostor care la noi a facut si face ravagii, nu de razboiul impotriva lui Mihai Draganescu. E vorba de razboiul impotriva mediocritatii din invatamint, unde nu doar ca gasim si astazi, dar gasim inca din abundenta personaje cu titluri academice care abia daca sint in stare sa compuna un text de-o pagina intr-o limba romana decenta si a caror lista de lucrari se rezuma la carti compilate grosier si lucrari trimise la conferinte INTERNATIONALE romanesti sau moldovenesti.
    In nici un caz nu e pacat sa cauti si sa scoti la lumina adevarul: pacat este sa-l ascunzi, sa-l faci nevazut, sa fii nepasator la aflarea sa.
    Cit despre Noica, nu cred ca poate fi luat drept reper in epistemologia romaneasca, iar in ceea ce priveste filosofia si sistemul sau, sint altii mult mai in masura sa se pronunte.
    Il respect pe Noica macar fiindca a facut posibila dezvoltarea unor personalitati ca Gabriel Liiceanu si Andrei Plesu, dar asta nu inseamna ca ma voi feri sa amintesc bizarerii d-ale sale, afirmatii ca "intruparea este centrul lumii noastre" sau "filosofia e cristica".
 • 0 (0 voturi)    
  aritmetica (Luni, 31 mai 2010, 15:18)

  Iancu [anonim]

  Poate se mai invata ceva aritmetica de catre redactorii de la HotNews.Dupa cunostiintele de aritmetica pe care le au dumnealor ,din 1929 pana in 2010 ,sunt 82 de ani.
  Sau ,poate vedeti la alte publicatii care au obtinut alt rezultat pentru varsta academicianului Draganescu.Daca se copiaza varsta,nu se considera plagiat.Se presupune ca au cunoscut aritmetica si cei care au copiat.
 • 0 (0 voturi)    
  Mihai Draganescu - profesor si om de valoare (Luni, 31 mai 2010, 19:56)

  fuller [anonim]

  Vad o gramada de comentarii, in mare parte venite din partea unei singure persoane, care doreste sa-si deschida punga cu venin. Poate ca valoarea lucrarilor filozofice ale lui Mihai Draganescu urmeaza sa fie validate sau invalidate in viitor, insa l-am avut ca profesor in facultate. A fost un om deosebit, cu o ampla deschidere, care te facea sa iubesti subiectul abordat, si fara indoiala ca a creat o scoala foarte buna in Facultatea de Electronica si Telecomunicatii. E de ajuns sa vezi in ce colturi ale lumii au fost aceptati inginerii care au terminat aceasta facultate, si la ce proiecte lucreaza azi. E usor de comentat negativ dupa perdea, dupa ce o asemenea persoana a trecut in nefiinta. Insa ma incred mult mai mult in cei care au avut norocul de a trece si a fi formati prin mainile lui. Este una sa nu fi de acord cu ideile unui om (pentru care de altfel a fost si premiat in Japonia), si alta sa incerci sa arunci umbra unei imagini de impostor asupra unui om care a fost totusi un dascal devotat, care a insufletit multe generatii de studenti. Cu tot respectul, dle Muresan, nimeni nu o sa poata contesta valoarea lui Draganescu in ceea ce priveste scoala romaneasca, un demn continuator al lui Cartianu in acest sens. Pentru asta merita o adanca consideratie, chiar punand valoarea lucrarilor lui stiintifice deoparte (desi au fost recunoscute in alte tari, unde nu se pune problema de jocuri politice). Un omagiu tardiv d-lui Draganescu, de la un fost student.
 • +1 (1 vot)    
  regrete pentru trecerea in nefiinta (Marţi, 1 iunie 2010, 23:13)

  stradivarius [anonim]

  Regret mutarea prof. Draganescu intr-un alt spatiu, dincolo de timp si mai ales de atacurile sub centura. Poate ca a facut si multe greseli prin afundarea in mlastina politicii romanesti cateodata, insa va ramane pentru mine un carturar de valoare, care a insufletit multe generatii de studenti de-a lungul timpului. Iar aprecierile internationale il plaseaza mult deasupra jocurilor politice. Nu devii Life Fellow IEEE pentru ca partidul a pus umarul ca sa-i influenteze pe inginerii de top din lume. Cu atat mai mult nu il consideri un exponent al mediocritatii din invatamant atata vreme cat nu ai asistat nici macar la un curs cu el, ca sa ii poti aprecia valoarea. Ca si intr-un comentariu anterior al altcuiva, comentariu sters intre timp, am fost unul dintre studentii lui. Si consider o mare pierdere trecerea lui in nefiinta, insa o senzatie mai amara mi-o provoaca atitudinea specific romaneasca de a arunca cu noroi. Daca nu poti sa ajungi mai sus, macar sa ii tragi pe ceilalti in jos. Fiecare om are parti bune si rele. Este una sa nu fi de acord cu contextul mai greu de descifrat al ortofizicii, si alta sa pui stampila imposturii peste viata unui om. Fie si numai pentru generatiile de studenti care au trecut prin mainile lui si ii sant recunoscatori pentru asta, dl Draganescu a lasat o marca adanca si de durata. Si pasii lasati de el sant ai unui om de valoare.


Abonare la comentarii cu RSS

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version