Prima traducere din opera lui Cormac McCarthy pe care Polirom le-o propune iubitorilor de fictiune din Romania este celebrul roman regizat de fratii Coen Nu exista tara pentru batrini (No Country for Old Men), o carte care a rescris definitia westernului.

Dinamica, tensionata si tulburatoare, Nu exista tara pentru batrini (traducere si note de Radu Pavel Gheo) este o carte usor de citit, dar greu de uitat: o poveste cu o intriga alerta, care nu le ofera personajelor nici o sansa, iar cititorilor nici o pauza de respiratie. Debutind cu o tranzactie ratata in urma careia desertul texan se populeaza cu citeva cadavre, un transport de droguri si doua milioane de dolari, sirul de evenimente de o violenta egalata numai de Tarantino in zilele lui bune se indreapta spre un deznodamint sumbru, o oda funebra pe tema degradarii morale a legendarului Vest american.

In 2007, filmul conceput dupa Nu exista tara pentru batrini are un succes instantaneu. Pelicula obtine patru premii Oscar si alte zeci de premii nationale si internationale. Urmatorul roman al lui Cormac McCarthy care va aparea in traducere in colectia „Biblioteca Polirom” este Blood Meridian, anunta editura.

Cormac McCarthy s-a nascut in 1933, in Providence, Rhode Island. A studiat la Universitatea din Tennessee, iar in 1953 s-a inrolat in Fortele Aeriene Americane si a petrecut patru ani sub drapelul american, dintre care doi stationat in Alaska, unde a fost, printre altele, moderatorul unei emisiuni radio. La inceputul anilor ’60, McCarthy s-a stabilit la Chicago si a inceput lucrul la primul sau roman, The Orchard Keeper, aparut in 1965 la Random House. I-au urmat Outer Dark (1968), Child of God (1973), Suttree (1979) si Blood Meridian (1985), toate intimpinate cu cronici favorabile, dar fara a-l impune decisiv pe scena literara. Retrospectiv, insa, criticii vad in Blood Meridian un punct de cotitura in cariera scriitorului, prima carte in care McCarthy a abordat intr-o maniera originala si, uneori, subversiva conventiile genului western. All the Pretty Horses (1992), cu care debuteaza „Trilogia granitei”, a facut senzatie in momentul publicarii: distins cu National Book Award si National Book Critics Circle Award, a devenit imediat un besteller national, ca si The Crossing (1994) si Cities of the Plain (1998). In 2005 a aparut No Country for Old Men (Nu exista tara pentru batrini), urmat de The Road (2006), cu care prozatorul american a cucerit premiile Pulitzer si James Tait Black Memorial. In 2007, filmul conceput si regizat de fratii Coen dupa No Country for Old Men are un succes fulminant. Pelicula obtine patru premii Oscar si alte zeci de premii nationale si internationale, iar un an mai tirziu Cormac McCarthy primeste PEN/Saul Bellow Award for Achievement in American Fiction pentru intreaga sa creatie artistica.