Cea de a treia editie a Turneului National Stradivarius programat in perioada 4-25 mai in Bucuresti si alte 9 orase din Romania, se apropie de final. Pe parcursul turneului, violonistul Alexandru Tomescu si pianistul Horia Mihail au sustinut recitaluri in sali de concert din Bacau, Onesti, Brasov, Sibiu, Baia Mare, Bistrita, Timisoara, Constanta, urmand in seara de 21 mai recitalul de la Pitesti.

Ultimul recital al acestei editii a Turneului Stradivarius va avea loc la Sala Radio, marti, 25 mai de la ora 19:00. Programul recitalului va cuprinde Rapsodia I pentru vioara si pian de B. Bartok, Sonata pentru vioara si pian in re major de S. Prokofiev, Havanaise de C. Saint-Saëns, Introducere si Tarantella de P. Sarasate si Poloneza in re major de H. Wieniawsky.

Aceasta serie de evenimente constituie un gest cultural cu un obiectiv social: strangerea de fonduri pentru ajutorarea celor peste 30.000 de copii hipoacuzici din Romania. Astfel, turneul considerat „de interes public” de Consiliul National al Audiovizualului este asociat cu o campanie desfasurata cu sprijinul Radio Romania, TVR, al unor generosi sponsori si al partenerilor media.

Alexandru Tomescu este recunoscut drept unul din exponentii de marca ai scolii violonistice romanesti. Interpretarile sale pasionale, dublate de o tehnica impecabila, poezie si sensibilitate, au impresionat publicul din Europa, America si Asia. Solist concertist al Orchestrei Nationale Radio din 2002, a sustinut concerte si recitaluri in sali celebre precum Carnegie Hall din New York, Concertgebouw din Amsterdam, Théatre des Champs Elysées si Théatre Chatelet din Paris, Metropolitan Art Center din Tokyo, in compania unor dirijori renumiti: Kurt Masur, Christoph Eschenbach, Philippe Entremont, Valery Gergiev. Preocuparea sa pentru muzica de camera il determina ca in 2003, impreuna cu pianistul Horia Mihail si violoncelistul Razvan Suma sa formeze „Romanian Piano Trio”. In septembrie 2007 Alexandru Tomescu a castigat dreptul de a canta la faimoasa vioara Stradivarius Elder-Voicu 1702 pentru o perioada de cinci ani.

Pianistul Horia Mihail, solist al Orchestrelor si Corurilor Radio, a concertat cu majoritatea orchestrelor simfonice din Romania, cu importante orchestre europene, iar in Statele Unite a fost solist al orchestrelor Boston Pops (sub bagheta lui John Williams si Keith Lockhart), Topeka Symphony, Boston University Symphony si University of Illinois Symphony. A sustinut recitaluri in diverse formule alaturi de artisti cunoscuti ca Lory Wallfisch, Peter Zazofsky, Nathaniel Rosen, Andres Diaz sau recitaluri solo. Dupa ce a fost timp de trei ani lector universitar la Boston University, Horia Mihail a revenit la Brasov (din toamna lui 2002) ca solist al Filarmonicii si membru al cunoscutei formatii Romanian Piano Trio, alaturi de violonistul Alexandru Tomescu si celistul Razvan Suma, cu care a sustinut concerte de mare succes in tara si strainatate. In fiecare vara este invitat ca profesor la festivalul international de la Tanglewood, organizat de Boston Symphony Orchestra in colaborare cu Boston University.