Actrita franceza Isabelle Huppert vine pentru prima oara la Bucuresti cu ocazia expozitiei « Isabelle Huppert – Femeia cu portrete ». De la Henri-Cartier Bresson la Juergen Teller, 120 de portrete ale actritei realizate de cei mai mari fotografi ai lumii vor fi expuse in perioada 28 mai – 27 iunie 2010, la Sala Dalles. Actrita va fi prezenta la vernisajul expozitiei din data 28 mai, orele 20.30.

Cu ocazia venirii la Bucuresti, marea actrita franceza va sustine impreuna cu regizorul roman Cristian Mungiu un Masterclass pe tema cinematografiei la UNATC Bucuresti si va asista la premiera filmului White Material din 2009, sambata 29 mai, ora 20, la cinema Studio.

In 2009, Isabelle Huppert a prezidat juriul de la Cannes si i-a inmanat trofeul castigator lui Michael Haneke pentru Panglica Alba, regizor care o distribuise in Pianista in 2001. Publicul a fost atunci martorul unui moment emotionant intre doua dintre personalitatile cele mai reci si interiorizate ale cinematografiei mondiale. Castigatoare a unui César si a doua premii la Cannes, Isabelle Huppert este o adevarata egerie europeana a rolurilor dificile, "roluri mai greu de inteles si de iubit". Muza lui Claude Chabrol nu s-a dat in laturi de la a portretiza pe ecran femei "in dificultate de a trai si de a iubi", incestuoase, criminale sau sadomasochiste. De fiecare data, Isabelle Huppert merge pana la capat cu executii de mare precizie, nu este de mirare ca Haneke a ales-o si pentru ultimul sau film, misteriosul « The Unknown Michael Haneke project », prevazut pentru 2012, alaturi de miticul Jean-Louis Trintignant.

In ultimul sau film, White Material, o drama psihologica de mare finete, Isabelle Huppert este din nou o femeie invrajbita si implacabila, proprietara unei plantatii de cafea din Africa care nu poate accepta sfarsitul colonialismului. Cate astfel de femei poate intruchipa Isabelle Huppert ? La aceasta intrebare au incercat sa raspunda si Henri Cartier-Bresson, Helmut Newton, Jacques Henri Lartigue, Robert Doisneau, Richard Avedon, Annie Leibovitz, Nan Goldin si multi altii care i-au imortalizat chipul. Daca au reusit sa surprinda femeia din spatele actritei va puteti convinge vizitand expozitia. Colectia va putea fi admirata la Bucuresti pana pe 27 iunie, la Sala Dalles.

Isabelle Huppert (n.1953) se face remarcata de la primele roluri, iar consacrarea vine o data cu personajul Pomme din La Dentellière de Claude Goretta (1977), care ii aduce un premiu BAFTA. Regizorul Claude Chabrol ii ofera apoi rolul patricid din Violette Nozière (1978) pentru care, la 25 ani, actrita castiga primul sau premiu la Cannes. Huppert continua cu productii foarte exigente de autor, jucand pentru Tavernier (Coup de torchon, 1981), Godard (Passion, 1981), Ferreri (Storia di Pierra, 1983) sau Wajda (Les Possédés, 1988). Actrita fetis a lui Claude Chabrol mai colaboreaza cu acesta pentru 7 lungmetraje, dintre care Une affaire de femmes (1988) si La Cérémonie (1995) care ii aduc de doua ori Cupa Volpi pentru cea mai buna actrita la Venetia si inca un César. Isabelle Huppert se dedica apoi rolurilor extreme : se automutileaza in Pianista lui Michael Haneke - premiu de interpretare la Cannes, se prostitueaza in La Vie promise a lui Olivier Dahan (2002) si este o mama incestuoasa pentru Christophe Honoré (2004). In 2005, primeste Leul de onoare pentru intreaga cariera la Mostra, Venetia. In 2009, joaca in 4 filme, dintre care Un barrage contre le Pacifique a lui Rithy Panh si White Material a lui Claire Denis.