Soprana romana Angela Gheorghiu a primit, joi seara, titlul de "artista anului" la cea de-a 11-a editie a Classical Brit Awards, desfasurata la Royal Albert Hall din Londra, informeaza Mediafax, citand site-ul oficial al evenimentului.

Este pentru a doua oara cand celebra soprana romana primeste acest premiu in ultimii zece ani, ea fiind laureata aceluiasi trofeu si in 2001.

La editia din 2010, Angela Gheorghiu a concurat pentru acest titlu cu soprana rusa Anna Netrebko si cu violonista si dirijoarea americana Marin Alsop.

In varsta de 44 de ani, Angela Gheorghiu este deja un superstar al operei internationale, fiind, totodata, unul dintre cel mai bine vanduti artisti de muzica clasica. Lansarea sa in strainatate a avut loc in 1992, la Covent Garden, cu "Boema", de Puccini. In acelasi an, ea a debutat pe scenele renumitelor Metropolitan Opera din New York si Staatsoper din Viena. De atunci, soprana a cantat pe cele mai mari scene ale lumii.

Premiile Classical Brit Awards au fost infiintate in anul 2000 pentru recunoasterea realizarilor exceptionale in ceea ce priveste dezvoltarea muzicii clasice, dar si impulsionarea vanzarilor acestui tip de muzica in Marea Britanie.

Gala Classical Brit Awards 2010, care a fost prezentata de Myleene Klaas, va fi difuzata de postul de televiziune ITV1 martea viitoare, pe 18 mai.