In perioada 24- 29 mai 2010 are loc evenimentul “Zilele Filmului Romanesc in Santiago de Chile”. In premiera, productii cinematografice romanesti vor fi prezentate publicului cilian intre filmele selectionate regasindu-se titluri precum “Moartea domnului Lazarescu”, “Megatron” sau “Podul de flori”. De asemenea, din program mai face parte si documentarul dublu nominalizat la premiile BAFTA-Scotia in 2005 intitulat “The Grandparents” (Bunicii) scris si regizat de Ioana JOCA.

Filmele selectionate au fost puse la dispozitia organizatorului, de catre Libra Film, Mandragora si Thomas Ciulei. Filmul de deschidere este “Nunta muta” in regia lui Horatiu Malaele.

Evenimentul este organizat de Organizatia non-profit (ONG) “JJ Films & Culture” prin Ioana JOCA in parteneriat cu centru cultural “Centro Arte Alameda”— cel mai activ si mai popular centru de profil din Chile.

“Zilele Filmului Romanesc in Santiago de Chile” este un eveniment cultural fara precedent—nimic de acest gen nu a mai fost organizat de vreun roman si, implicit, cilienii nu cunosc cinematografia romaneasca. Ideea i-a venit Ioanei Joca dupa ce, intre decembrie 2008 si ianuarie 2009, a petrecut 1 luna in diverse parti ale Chile. In timpul acestei sederi, Ioana a constatat nu doar similitudini culturale si sociale intre Romania si Chile, dar si o dorinta pronuntata a cilienilor de a afla cat mai multe despre Romania. Cultura si in particular cinematografia reprezinta un vector extrem de vibrant de comunicare—special ales pentru acest tip de eveniment.

“Imi doresc sa fiu, mai mult sau mai putin, un ambasador cultural al tarii mele. Cand vine vorba de Americi, e pacat sa prezentam filme romanesti atat de bune DOAR in State sau in Mexic. Trebuie sa mergem mai departe de atat, sa depasim granitele conventionale. Imi doresc la fel de mult sa organizez pana la finele acestui an un eveniment in oglinda celui mentionat mai sus, adica . Chile, asemeni Romaniei, are o lista consistenta de filme minunate!” declara Ioana Joca